Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 19. června 2019/Zápis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toto je zápis ze setkání brněnské komunity účastníků projektů Wikimedia. Související informace o tomto setkání naleznete na nadřazené stránce.

Brněnský wikisraz ve středu 19. června 2019 proběhl od 18:00 do 22:30 mimořádně pod opravdu reálnou lípou v Přírodní zahradě u medláneckého rybníka v Brně. Zúčastnilo se ho 7 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Ben Skála, Blahma, Frettie, Harold, MIGORMCZ, Podroužek, Venca24. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Jako loni se zdálo, že i letos přijde deštivá přestávka v dlouhém období horka a sucha právě v onen večer, na který vychází brněnský wikisraz. Naštěstí se nakonec jedny mraky vybouřily nad Moravským krasem a mračno postupující od Třebíče nás dohnalo až ke konci srazu – tedy později než všichni účastníci (včetně toho od Třebíče), grilování i úklid (který však již probíhal v předtuše blížícího se deště, někdy okolo 21:30). Na úspěchu grilování se přičinil zejména MIGORMCZ, většinu vybavení a potraviny i pro ostatní dodal Blahma. Po opuštění zahrady se tedy účastníci přesunuli ještě asi na hodinu do nedaleké restaurace U Němců, kde se ukryli před deštěm a stihli probrat některé body programu i s využitím notebooku a připojení k internetu.
  • Blahma informoval o rozhodnutí spolku Občané pro Medlánky, který zahradu spravuje, vysadit v ní ještě jednu lípu pro případ, že by stávající lípa sponzorovaná brněnskými wikipedisty uhynula. Jde již o třetí pokus a na vině je pravděpodobně nevhodně zvolené místo v zahradě, která je situována na navážce. Novou lípu jsme nalezli již zasazenu, takže tentokrát nás na sraze doprovázely lípy hned dvě.
  • Výkonná ředitelka spolku Wikimedia Česká republika Klára Joklová zaslala všem účastníkům pozdrav, který vyřídil Blahma, a vyjádřila zájem osobně opět brzy dle svých časových možností některý z brněnských wikisrazů navštívit, což všechny přítomné potěšilo.
  • Blahma a Frettie informovali o Wikimedia Hackathonu 2019, který se konal v Praze a šlo o zatím největší akci pořádanou spolkem Wikimedia Česká republika. Akce měla mezinárodní charakter, zúčastnilo se jí několik stovek lidí a panovala všeobecná spokojenost s jejím průběhem. Ze spolku akce vysála hodně energie, ale udělala mu i po světě dobré jméno.
  • Blahma představil některé své postřehy z hackathonu, zejména technického charakteru. Sám tam pracoval na nástroji, který by z Wikipedie dovedl vytvořit kvalitní jazykový korpus včetně příslušných metadat a umožnil tak různé zajímavé analýzy textové obsahu encyklopedie a práce přispěvatelů. Drobnou ukázkou z prvních postřehů je, že mezi nejfrekventovanější slova na české Wikipedii hned po předložkách, spojkách a slovesu „být“ patří podstatné jméno „rok“. Neobvykle vysoko v tabulce (oproti běžnému textu) se umístila třeba i slova „český“ či „Praha“ (to druhé jakožto sídlo mnoha vydavatelství, poněvadž do textu korpusu jsou zatím zahrnovány i reference).
  • Blahma zmínil též některé zajímavosti z na hackathonu prezentovaných studií chování nováčků. Zjistilo se např., že ze 100 nově registrovaných uživatelů české Wikipedie jen 36 provede nějakou editaci (ostatní se zřejmě registrují jen „pro pořádek“, byť to pro čtení vůbec není nutné) a jen 6 pokračuje v editování i dále. Jestliže uživatel needituje hned v den registrace, pak již s velkou pravděpodobnosti nebude editovat nikdy. V komunikaci s nováčky dobře pomáhá pomoc „jeden na jednoho“, nedávno spuštěné okénko „Chcete nápovědu?“ umožňující snadno položit dotaz na stránku Wikipedie:Potřebuji pomoc má úspěch a střední doba odpovědi na české Wikipedii je zatím velmi dobrých 13 minut. Zajímavá je též studie kdysi provedená na německé Wikipedii, podle níž se nováčci spíše udrželi v editování, pokud jim bylo hned na začátku za jejich činnost uděleno jiným členem komunity vyznamenání, jakkoliv pro ostatní bezvýznamné.
  • Harold navštívil pražský wikisraz 20. května 2019, který se konal v návaznosti na hackathon; byl tam jediným mimopražským účastníkem. Frettie na tom srazu potkal Mistasu, který je nyní spolu s ním a Jiřím Dlouhým členem revizní komise spolku. Srazu se zúčastnilo deset lidí.
  • Mezi další prezentované novinky z Wikimedie ČR se řadí změna na pozici manažera vzdělávacích aktivit (Gabriela Boková odchází na rodičovskou dovolenou); v září proběhne seniorské WikiMěsto v Přešticích pod vedením wikipedisty YjM; o víkendu na konci srpna se chystá zorganizovat klasické WikiMěsto v Litomyšli Dominikmatus; 13.–15. září proběhne na Vysočině další fotoworkshop.
  • Blahmu a Martina Kotačku znovu oslovil při příležitosti rozhovoru v Českém rozhlase Brno jeden z tamních editorů a poskytl brněnským wikipedistům monografii o Českém rozhlase a pozvánku k fotografické exkurzi do jeho brněnského sídla s výzvou k lepšímu zdokumentování tohoto veřejnoprávního rozhlasového subjektu na Wikipedii. Navštívil nás již v minulosti, Wikipedii stále fandí a naše aktivity sleduje.
  • Na Wikidatech byl učiněn nový krok směřující k podpoře strojově čitelných informací u souborů – u obrázků je nyní možné vyplňovat, které datové položky jsou na nich zachyceny – vlastnost Depicts. Frettie doplnil, že se na tyto informace ptá už i UploadWizard během nahrávání nových souborů, a že do budoucna bude pro tyto funkce dostupné i API. MIGORMCZ ukázal, jak na Wikidatech postupně propojuje železniční stanice a zastávky do tratí, a to včetně těch historických. Dá se to pak velmi působivě vizualizovat.
  • Velké změny, vstřícné zejména směrem k nováčkům, se začínají chystat v systému diskuzí v projektech Wikimedia. Byly shrnuty závěry prvního kola konzultací, přístupné na MediaWikiWiki. Úmysl měnit systém často naráží na odpor zkušených uživatelů, ale po seznámení se s prvními závěry se přítomným zdá, že konzultace na toto pamatuje a že po několika neúspěšných alternativních diskuzích systémech snad časem vznikne systém, který zachová výhody wikitextu a zároveň odstraní nevýhody, které diskutování jeho prostřednictvím má.
  • Byl zmíněn problém článků, které byly zřejmě vytvořeny nerodilými mluvčími češtiny a/nebo strojovým překladem a obsahují proto množství různých, na první pohled často neodhalitelných lexikálních, gramatických a stylistických chyb. Jsou to zejména geografické články o místech v příhraničí resp. zahraničí, např. článek Prudnik (který už Blahma poněkud upravil). Shodli jsme se, že zatím nejlepší postup je vložit do nich šablonu {{Sloh}}. Kdo chce takové a podobné články kontrolovat (není na to třeba velká technická, ani přílišná jazyková znalost), najde jich mnoho v kategorii Údržba:Články k jazykové úpravě.
  • Wikipedie už se dnes často nepokrytě doporučuje jako zdroj, a to i ve vzdělávacích programech pro děti vysílaných veřejnou televizí. Nárůst návštěvnosti článku Prvočíslo pozorovatelný v grafu má na svědomí soutěžní otázka „Co je to prvočíslo?“, vyhlášená v pořadu Šikulové televizní stanice ČT :D 26. května 2019 v 11:15. Moderátor přímo naváděl, ať si to dětští diváci „zjistí někde na internetu“, a Google jako první výsledek zobrazuje definici z Wikipedie. Za různými na první pohled nevysvětlitelnými nárůsty návštěvnosti článků mohou stát právě i takovéto akce.
  • Závěrem Blahma seznámil přítomné s projektem vznikajícího nového jazykového korektoru pro češtinu, za jehož vznikem stojí lingvisté z FF a FI MU, FF UK a ÚJČ AV ČR. Cílem je vytvořit webový nástroj, který bude volně využitelný a zároveň lepší než dosud jediný nástroj svého druhu, dnes už zastaralý gramatický korektor v programu Microsoft Word. Wikimedia Česká republika dala projektu záštitu, když žádal o grant, který se podařilo získat, takže korektor postupně vzniká a na podzim má začít jeho testování. Článek o projektu (pod licencí CC-BY) krátce po proběhnutí wikisrazu vyšel na webu Masarykovy univerzity. V diskuzi možného využití wikipedisty se ukázalo, že by korektor mohl přispět k odhalení mnoha drobných chyb, se kterými se v článcích setkáváme; zároveň již Wikipedia svým obsahem, ale i svou editační historií, pomáhá nyní tvůrcům korektoru. Až bude možné korektor testovat, Blahma na to komunitu upozorní a připraví pro ně podmínky.

Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 1. 7. 2019, 23:11 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)