Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 17. května 2017/Zápis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toto je zápis ze setkání brněnské komunity účastníků projektů Wikimedia. Související informace o tomto setkání naleznete na nadřazené stránce.

Brněnský wikisraz ve středu 17. května 2017 proběhl od 18:00 do 22:30 v zadním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 7 wikipedistů včetně jednoho nového cizince žijícího v Brně. Přítomni byli jmenovitě: Bazi, Ben Skála, Blahma, Harold, Skim, Venca24, Vodnokon4e. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Po dlouhém pasivním sledování naší brněnské komunity se do její činnosti rozhodl aktivně zapojit bulharský wikipedista Vodnokon4e (čti „Vodnokonče“), který už několik let žije v Brně a pracuje v místní pobočce IBM. Nemluví příliš česky, ale víc rozumí; přímá komunikace s ním na tomto srazu proto probíhala v angličtině, nicméně obecný program srazu i na jeho přání dál v češtině. Vodnokon4e působí jako správce na bulharské Wikipedii a v několika dalších projektech překládá. V české Wikipedii má jen 73 editací, ale píše též články o českých tématech do bulharské Wikipedie – např. bg:Хантец nebo bg:Бърно. Obecně rád píše o historii. Bulharská Wikipedie (říkají jí „Uikipedia“) je menší než česká a její nejaktivnější přispěvatelé, mezi něž patří i on, žijí v zahraničí. Nemají i proto založenu pobočku Nadace Wikimedia, ale jen uživatelskou skupinu, a společně organizují množství aktivit jako je CEE Spring, Wiki Loves Earth, Wiki Loves Monuments apod. V Brně prý žije asi 1000 Bulharů a jednou za týden se zde schází i bulharská škola.
  • V souvislosti s aktuálními událostmi v Brně (festival Meeting Brno a výstava Kmeny 90) byly společně prohlédnuty a místy upraveny články: Německý dům (Brno), Pomník Josefa II. (a zmínka o něm v Psychiatrická nemocnice Brno), Tank číslo 23 (kde už jsou nově fotografie z Brna od Baziho). Na české Wikipedii také dosud chybí článek Berglerův palác o domu na rohu Moravského náměstí a ulice Lidické, který by šlo napsat např. podle článku z Deníku.
  • V souvislosti s avizovanou amnestií pro Jiřího Kajínka byl na místě upraven infobox v článku o něm (původně uváděl z Wikidat přebírané zvláštní údaje jako např. „povolání: odsouzený“ a použit v něm byl {{Infobox - spisovatel}}). Upozorněno bylo také na časovou řadu na webu Českého rozhlasu, která čerpá většinu fotografií z Wikimedia Commons včetně správně přiznané licence: zde, dole na stránce (první taková fotografie až na několikátém slidu). Bohužel svobodnou fotografii samotného Kajínka se přes snahu některých z nás, kteří i kontaktovali vězeňskou službu, nepodařilo pro složitost vyjednání návštěvy dotyčného ve věznici zajistit.
  • Shledali jsme, že odkaz „Wikimedia Commons“ se v levém panelu objevuje, pokud se na Wikidatech vyplní interwiki odkaz v sekci „Jiné projekty“. To je ale určeno na propojování s galeriemi, které jsou na Commons ekvivalentem encyklopedických článků na Wikipedii (názvový prostor 0), byť jsou galerie dnes již zřídka zakládány. Není ale vhodné vyplňovat do interwiki kategorie a přebírání z vlastnosti kategorie na Commons (P373) do levého panelu bohužel neprobíhá. Obecně by bylo vhodné zavést pro rychlý přístup do související kategorie na Wikimedia Commons klávesou zkratku a/nebo odkaz jiným způsobem více zviditelnit (např. kvůli nováčkům či vůbec lepší viditelnosti „skrytých“ dalších fotografií pro čtenáře).
  • Komunitně byla prodiskutována situace okolo uvádění nedostatečně ozdrojovaných osobních údajů v článku Anna Bolavá, o jejichž odstranění usiluje na Wikipedii pravděpodobně sama dotyčná. Na diskuzní stránku bylo doplněno, na čem jsme se shodli.
  • Společně byly položeny a přijaty návrhy na nové články a obrázky měsíce v rámci Portálu Brno.
  • K rychlému převodu svobodných fotografií z Flickru na Wikimedia Commons existují a přítomnými wikipedisty jsou využívány hned dva nástroje: Flinfo a flickr2commons (ten umí nahrát i celou galerii najednou!)
  • Blahma s Haroldem prezentovali fotografiemi a slovně výstupy společného fotovýletu z 29. dubna, v jehož rámci trojice wikipedistů (včetně přespolního Jiřího Galušky, který se již kdysi účastnil fotoworkshopu v Pelhřimově) spolu s řidičem objela za šest a půl hodiny rekordních 14 (spíš menších) vesnic v okolí Letovic dosud bez svobodných fotografií. Po této výpravě zbývá již v Jihomoravském kraji nafotit jen něco málo přes 20 vesnic.
  • Zájem o účast na akci WikiMěsto Litovel 9.–11. června na místě projevili Ben Skála, Venca24 a Vodnokon4e. Protože však je kapacita akce již naplněna, Blahma se pokusí jejich přidání vyjednat s organizátory. V případě neúspěchu se mohou zájemci namísto toho v sobotu 10. června zúčastnit dalšího společného wikifotografování v okolí Brna, na které je na ten termín předjednán řidič.
  • Byl sdělen termín workshopu k Wikidatům, který proběhne v Pardubicích 24. června.
  • Bylo zjištěno, že článek VIDA! science centrum dosud nemá žádnou fotografii, ačkoliv několik wikipedistů centrum navštívilo v rámci poprogramu poslední Wikikonference. Dodatečně byla do článku doplněna fotografie od zahraničního hosta konference Asafa Bartova, který centrum tehdy s námi navštívil.
  • Opět bylo upozorněno na možnost účasti na organizované exkurzi po brněnském výstavišti s možností pořídit tam jeho lepší fotodokumentaci. Bylo zjištěno, že exkurze se konají jednou měsíčně za mírné vstupné. Více informací je na webu BVV.
Pozvánka na proběhlou prezentaci Wikidat na FSS MU
  • Blahma přednášel 9. května studentům žurnalistiky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity o Wikidatech (a též obecněji Wikipedii). Využil přitom slidy od Vojtěcha Dostála z jeho přednášek na Univerzitě Karlově. Tyto slidy včetně jím částečně upravených ukázkových dotazů do Wikidat na srazu prezentoval. Tipování počtu fazolí ve skleničce, které je součástí přednášky a má ilustrovat „moudrost davů“, se studenty nevyšlo – přesnému počtu se průměr jejich tipů příliš nepřiblížil. Při zopakování pokusu mezi přítomnými wikipedisty byly poslední zaznělé tipy nejpřesnější a jejich autoři uvedli, že se pokoušeli počet odhadnout nikoliv jen na základě prostého pohledu, ale odvozením od odhadu počtu vrstev, počtu fazolí v jedné vrstvě apod. Tento odhad asi ostatním tipujícím chyběl; v Praze prý naopak vyšel průměrný odhad velmi přesně.
  • Na webu irozhlas.cz je grafika obcí s podílem současných obyvatel, kteří se v nich i narodili, a vede snad Slovácko.
  • Venca24 nám sdělil potěšující novinku, že byl v souvislosti s minule zde prezentovanou výzvou vybrán jako osoba, která bude dělat placenou organizační podporu výzkumu Nadace Wikimedia mezi českými začínajícími wikipedisty.
  • Skim pro zajímavost upozornil na nově přidaný text na Wikizdrojích – Homérova Batrachomyomachie čili Žab a Myší vojna – jehož jazyk přišel většině přítomných vskutku velmi netradiční až humorně krkolomný.
  • Na žádost ředitelky Wikimedie ČR byly komunitně diskutovány teze Strategie Wikimedia 2030 a sesbírané postřehy budou jménem naší komunity zapsány na příslušnou stránku, kde se mezinárodně shromažďují. Bohužel na probrání všech bodů nezůstalo nakonec dost času, protože na žádost obsluhy jsme museli restauraci opustit již okolo 22:30 – zjevně se již opět začíná projevovat typická nižší návštěvnost restaurace v letních měsících.
  • Příští brněnský wikisraz proběhne ve standardním termínu 21. června poprvé pod naší opravdu reálnou lípou v Brně-Medlánkách. Bezplatná rezervace zahrady nám byla ze strany provozovatele potvrzena a součástí programu by mělo být grilování na tam dostupném grilu. Přinést si budeme muset vlastní jídlo a dřevěné uhlí.

Přečtení zápisu z minulého srazu nám prostřednictvím tlačítka pod zápisem dalo na vědomí 12 wikipedistů, z nichž 10 se dotčeného srazu osobně nezúčastnilo. Těší nás, že mají aktivity naší komunity takto velký přesah do virtuálního světa a že nám svými „liky“ pomáháte dokládat užitečnost pořizování těchto zápisů. Děkujeme!

Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 24. 5. 2017, 12:11 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)