Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 17. července 2019/Zápis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toto je zápis ze setkání brněnské komunity účastníků projektů Wikimedia. Související informace o tomto setkání naleznete na nadřazené stránce.

Brněnský wikisraz ve středu 17. července 2019 proběhl od 18:00 do 23:00 v zadním salonku restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 8 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Bazi, Blahma, Dominikmatus, Harold, Hugo, Klára Joklová, MIGORMCZ, Podroužek. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Po delší době nás opět z Prahy přijěla navštívit výkonná ředitelka spolku Wikimedia Česká republika, Klára Joklová, byť jen na skok přibližně na hodinu. Seznámila přítomné se všemi podstatnými novinkami z činnosti spolku resp. hnutí Wikimedia s ohledem na Česko. Ve dnech 23.–25. srpna proběhne WikiMěsto Litomyšl, které organizuje přítomný Dominikmatus. V Plzni už se ustavila skupinka organizující kluby Wikipedie a na 20.–22. září tam nyní chystají i Seniorské WikiMěsto. Od českého velvyslanectví USA získal spolek Wikimedia ČR grant ve výši 5000 dolarů, z něhož je uskutečňována právě dnes spuštěná pisatelská soutěž Hvězda svobody a připravuje se i množství dalších wikipedických akcí na témata, která jsou americkému velvyslanectví blízká: WikiGap, další editaton, workshop pro neziskovky, ale i sexuální menšiny. Z těchto akcí by se WikiGaP měl příští rok konat souběžně s Prahou i v Brně, a sice 9. března 2020 (pondělí po MDŽ) v Moravské zemské knihovně. WikiGaP má být velkou akcí, propagaci bude zajišťovat najmutá koordinátorka.
  • Dále Klára Joklová vyzvala k podávání žádostí o komunitní minigranty, tj. „cokoliv malého, co chci udělat, a potřebuji na to nějaké malé peníze“. Do spuštěné soutěže Hvězda svobody se sbírají tipy na zajímavé členy poroty, což by měly být osobnosti se vztahem k roku 1989. Sbírají se též návrhy na Ducháčkův řád, který je právě v těchto dnech zaváděn. Spolek nabízí podporu tomu, kdo by se chtěl zapojit do kampaně Meet and Code, kde lze od Avastu získat při příležitosti týdne programování finanční podporu na vývoj nějaké vzdělávací pomůcky – hledají se nápady. Chystá se též každoroční fotografická soutěž Czech Wiki Photo, na jejíž přípravě spolupracuje Jakub Holzer (WMCZ) s profesionálním fotografem ze zahraničí z Wikimedia Commons. NK ČR dostala grant, v rámci něhož by chtěli spolupracovat s Wikimedií ČR na propojování seznamu autorit s položkami na Wikidatech, protože stávající systém Aleph je technicky hodně zastaralý – je to placená spolupráce do konce roku, za Wikimedii ČR jsou v projektu role programátorů a konzultantů – kdo by se chtěl programátorsky zapojit, ať se ozve.
  • MIGORMCZ doporučil Šakvice jako ukázku dobře nafoceného nádraží v odpovědi na dotaz, co vše má v případě dosud fotograficky nezdokumentovaného nádraží neodborník fotografovat.
  • Znovu byl během srazu v praxi použit nástroj WikiBlame schopný dohledat, kdo a kdy vložil konkrétní výraz do textu článku na Wikipedii; protože stále někteří přítomní tento nástroj neznají, vkládá se odkaz na něj i sem do zápisu. Např. lze takto snadno zjistit, že podivné formulace v článku Tomáš Klus se drží už 5 let (ale přispěvatelů je málo, aby je našli a věnovali se jim). Zodpovědnost najít si zdroje je u Wikipedii obecně na čtenářích, ale zase z článku o zámku Litomyšl se s referencí dočteme jenom to, že se podle města jmenuje nějaké letadlo.
  • Podroužek předložil k diskuzi, jaká pravidla encyklopedické významnosti mají platit na nakladatelství – zda jako na firmy, nebo kvůli množství červených odkazů i měkčí, např. podle tam vydaných autorů. Jedno nové brněnské vydavatelství hájilo setrvání svého nového nedostatečně ozdrojovaného článku tím, že ostatní brněnská nakladatelství často také v článku nemají reference.
  • MIGORMCZ s kamarády sledovali před časem hokejové utkání na Wikipedii, protože v hospodě u obrazovky bylo plno a do Wikipedie někdo připisoval každý gól.
  • Podroužek dovede z vlastní zkušenosti formulovat základních pár stručných pouček pro nováčky a rád by je někam prosadil, pokud k tomu dostane příležitost – např. do nástěnky pro nováčky, případně by šlo v rámci ostrého testu nahodile některým nováčkům nabídnout novou verzi šablony {{Vítejte}} (v duchu krátkodobého testování dopadu nových nápadů podporovaného některými zkušenými lidmi z hnutí Wikimedia).
  • Dominikmatus sdělil, že kdysi vedl závěrečnou práci studentky, která si nakonec raději smazala své texty, které dříve vložila do Wikipedie, aby jí systém pro kontrolu plagiátů nehlásil u její práce, že jde o plagiát z Wikipedii. Zřejmě by to šlo snadno vyřešit vysvětlením, ale ukazuje se, že to je reálný problém.
  • Blahma sestavil přehled říkající, že z 500 nejnavštěvovanějších článků české Wikipedie za rok 2018 tvoří 49 (10 %) články označené jako pahýly a které to jsou – patří mezi ně mj. články Jaromír Soukup (38. místo – v reakci bylo dalšího dne odstraněno), Sovětský svaz (157.), Organizace spojených národů (176.), HTTP cookie (259.), Lída Baarová (141.), Libuše Šafránková (233.), Lidský penis (150.), Česká hokejová reprezentace (123.) nebo Halloween (133.). V rámci celé české Wikipedie je pahýlů dokonce přes 30 % (více než 133 tisíc článků). Proběhla diskuze o tom, co je ještě pahýl (a též co je ještě/už překlad), a konstatovali jsme, že mezi mnoha wikipedisty již zřejmě panuje „pahýlová slepota“. Některé z nejčtěnějších článků označených jako pahýly sice čtenářům skutečně přinášejí jen malé množství základních informací, ale zejména článek Sovětský svaz již prakticky jistě pahýlem není, byť je takto dosud označen, a podobně sporná je i pahýlovitost článků jako Jaromír Soukup a Lída Baarová – dost možná v nich šablona {{Pahýl}} zůstala již od jejich vzniku a nikoho prostě dosud nenapadlo ji odstranit.
  • Provedli jsme srovnání návštěvností tří článků o svátcích na přelomu října a listopadu na české Wikipedii: odkaz na srovnání Halloween / Dušičky / Slavnost Všech svatých
  • Mezi nejčtenějšími články jsme našli třeba i poměrně specializované téma Stupeň krytí – soudě podle toho, že jeden z přítomných nejaktivnějších přispěvatelů Wikipedie tento termín vůbec nezná
  • Provedli jsme též srovnání návštěvnosti české, slovenské a cebuánské Wikipedie: 800, 165 resp. 10 milionů zobrazení v roce 2018 poukazuje na dosti nízkou využívanost slovenské Wikipedie samotnými Slováky (kteří čtou často tu českou) a též na nezájem veřejnosti o roboticky generovaný obsah v regionálních jazycích Filipín. Cebuánská Wikipedie ale aspoň příležitostně pomůže zvýšit procento užití obrázků z Wikimedia Commons, jako je tomu u článku ceb:K.580 Vendolí s fotografií od MIGORMCZ.
  • Dominikmatus navrhl pro Portál:Brno jako nový článek měsíce svůj výjimečně podrobně zpracovaný článek Sedmiramenný svícen (Brno) o veřejnosti málo známé památce náležející Starobrněnskému klášteru.
  • Na konci proběhla ještě diskuze o spolupráci na téma fotografické dokumentace řopíků (MIGORMCZ, Harold, Podroužek).

Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 1. 8. 2019, 01:13 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)