Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 15. listopadu 2017/Zápis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toto je zápis ze setkání brněnské komunity účastníků projektů Wikimedia. Související informace o tomto setkání naleznete na nadřazené stránce.

Brněnský wikisraz ve středu 15. listopadu 2017 proběhl od 18:00 do 23:00 při baru restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Vzhledem k několika velkým rezervacím (zejména stužkovacímu večírku) jsme museli přijmout netradiční místo v restauraci, spojené rovněž s netradiční promítací plochou. Wikisrazu se zúčastnilo 9 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Bazi, Ben Skála, Blahma, Frettie, Harold, Jana Skládaná (brněnská členka spolku Wikimedia ČR), Petra Pejšová (WMCZ), Venca24, Vodnokon4e. Následující body shrnují průběh srazu:

  • V souvislosti s blížící se volbou prezidenta České republiky jsme vtipkovali, že k dostání se na Wikipedii (rozuměj: mít tam někde své jméno) stačí prohlásit, že člověk kandiduje na prezidenta; no a nebo si nechat nějakým ověřeným editorem napsat smyšlený článek s neexistujícími zdroji ve dvě hodiny v noci – to je také slabina systému.
  • Harold v současnosti zpracovává osobnosti ze seznamu představitelů Brna, a to včetně Jiřího Trmače, který byl primátorem Brna jen 4 hodiny.
  • Z facebookové stránky Přiznání wikipedistů pochází tento odkaz na extra dlouze pojmenovanou kategorii na Wikimedia Commons týkající se jazykové vybavenosti rodičů dětí australských přistěhovalců: Demographic maps of 13-14 year old dependent children whose fathers speak another language and did not state proficiency in English and whose mothers speak another language and speak English not well or not at all in Australia by state or territory.
  • Google stále umožňuje vyhledávání fotografií dostupných pod svobodnou licencí. Např. pro Brno se takové obrázky hledají takto: [1]
  • Petra Pejšová se přímo na místě iniciovala do agendy OTRS a dospěli jsme společně k názoru, je to složitě dokumentované (na mnoha místech a na každém jinak) a mělo by se zjednodušit.
  • Petra Pejšová dovedla na wikisraz poprvé Janu Skládanou, brněnskou členku spolku Wikimedia Česká republika, která ráda organizuje dobrovolnické aktivity a mohla by pomoct i našim činnostem. Více času na to bude mít počínaje rokem 2018. V rámci představovacího kolečka jsme se dozvěděli, že Harold na Wikipedii „hlídá Jágra, Sablíkovou a One Direction“ a že Ben Skála napsal asi jen 1000 článků za 12 let a v poslední době působí zejména na Wikidatech.
  • Zúčastnění projevili souhlas s navrhovaným zkušebním nasazením robota InternetArchiveBot ke správě „vyhnívajících odkazů“ na české Wikipedii.
  • Na Wikikonferenci do Prahy se dle průzkumu mezi přítomnými brněnskými wikipedisty chystají asi 3–4 lidi.
  • Prohlédli jsme si článek Wikipedie a její komunikační potenciál napsaný seniorem wikipedistou, kterému se podařilo získat pro psaní článků ve svém oboru (kvasný průmysl) i své kolegy.
  • Wikimedia ČR upozornila, že do 15. prosince je potřeba uzavřít tikety v trackeru. Od nového roku bude nový tracker. Novým manažerem pro multimédia je Jakub Holzer. Soutěž Czech Wiki Science Competition už běží.
  • Blahma ukázal, jak si s využitím jednoho aktivního bota objednal doručování nově nahraných fotografií týkajících se Brna na stránku Commons:WikiProject Brno/Uploads.
  • V návaznosti na dřívější návrh na odstranění odkazů na IRC-kanál z nápověd Wikipedie doplňujeme postřeh, že by to mělo zmizet i ze stránky Posledních změn. Na výzkumnou výzvu na IRC reagoval onehdy nakonec Martin Urbanec, ale až asi po měsíci od jejího napsání (tj. tak dlouhou reakční dobu IRC reálně má).
  • Frettie představil možnost evidence mapových oblastí (GeoJSON) na Wikidatech resp. Wikimedia Commons a z toho plynoucí možnost zajímavých dotazů nad Wikidaty – např. okresy podle počtu obcí v nich.
  • Blahma upozornil na existenci nového rozhraní pro správu studentských a jiných kurzů: http://nastenka.wikimedia.cz/.
  • Wikipedista Pavouk před časem přišel na to, že Google Translate částečně revertoval své změny, což znamená, že překládací nástroj Česko-slovenské Wikipedie bude zase možné uvést do provozu.
  • Prezentovány byly některá zajímavá přání z právě uzavíraného seznamu přání komunity.
  • Sbírány byly nápady na možné vhodné fotografie, které bychom se mohli pokusit získat z Archivu Masarykovy univerzity v rámci pilotáže spolupráce.
  • Existuje možnost, jak si zobrazit statistiky návštěvnosti stránek založených určitým wikipedistou. Příklad: [2]
  • Petra by ráda vytvořila „akční buňky“ wikipedistů okolo jednotlivých programů spolku Wikimedia ČR (tj. Mediagrant, Vzdělávání, Wikidata) – může se to probrat třeba na příštím srazu.
  • Blahma upozornil, že příští brněnský wikisraz, poslední v roce 2017, proběhne (jako loni a předloni v prosinci) mimořádně v budově Masarykovy univerzity na Komenského náměstí (podrobnosti budou v pozvánce). Termín je řádný – středa 20. prosince.

Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 15. 12. 2017, 02:36 (CET)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)