Wikipedie:Návod na blogpost Wikimedia ČR

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Na blog Wikimedia Česká republika přispívají novinkami o plánovaných i uplynulých akcích spolku, významných výročích projektů Wikimedia, svobodných informacích a dalších tématech nejen zaměstnanci spolku. Články mohou po domluvě psát také členové spolku a aktivní členové české komunity Wikimedia. Pokud byste rádi napsali blogový článek například o nějaké wiki-akci, kterou pořádáte (ať už v rámci Komunitních minigrantů, či po vlastní ose), oslovte PR specialistku – aktuálně na e-mailu natalie.schejbalova@wikimedia.cz.

Jak napsat blogpost na blog Wikimedia ČR[editovat | editovat zdroj]

Titulek[editovat | editovat zdroj]

Titulek by měl mít 50–60 znaků, aby se ukazoval celý při vyhledávání Google. Pokud je delší, první část by měla mít 50–60 znaků a dávat smysl sama o sobě. Např. „Už jste se stavili ve Wikiklubu nebo online Wikiporadně? Hledáme wikipedisty-mentory“ a ukazuje se jen část po otazník.

TextTitulek by měl prozradit tolik, aby vzbudil pozornost, ale ne vše.

Tipy jak napsat poutavý titulek:[editovat | editovat zdroj]

Použijte otázky:

  • Víte, jak galerie pomáhají Wikipedii a naopak?
  • Už jste zkusili XY?

Použijte rozkazovací způsob a oslovujte čtenáře:

  • Vyhrajte s nejlepší svobodnou fotkou Czech Wiki Photo 2021

Použijte číslo (a ideálně ho dejte na začátek):

  • 10 otázek o Wikipedii, které si každý někdy položil
  • 238 článků od 71 zúčastněných: WikiGap 2021 překonal naše očekávání

Použijte aktivní (pokud možno neotřelá) slovesa, nikdy trpný rod (platí i v samotném textu)

  • Startuje soutěž Popiš památku! Dobrovolníci napnou síly na kulturní dědictví

Struktura článku[editovat | editovat zdroj]

  1. Perex.
    1. O čem je blogový příspěvek. Ne příliš mnoho informací, ale má lákat k přečtení. 200–250 znaků. Hned pod titulkem článku.
  2. Stať. Snažíme se udržet článek stručný a psát jen informace zajímavé a přínosné pro čtenáře. Více info viz Text.
  3. Závěr.
    1. Nemusí (ale může) jít o shrnutí článku. Vhodné je jakési rozloučení se se čtenářem – poslední věta může vyzvat k akci: např. „zapojte se do soutěže“ (s odkazem na slově zapojte). Nebo „doufáme, že vás na akci potkáme“, „přejeme vám v novém roce hodně úspěchů“, „doufáme, že projekt bude i nadále úspěšný, průběžné informace o něm najdete na Wiki-stránce“ (s odkazem na slově Wiki-stránce).

Úvodní obrázek[editovat | editovat zdroj]

Je ideální, aby to byla fotka bez textu (maximálně s logem) a měla rozměr 2240x1260 pixelů. Obrázek poté vložíme i do textu, abychom u něj mohli uvést autora, zdroj a licenci.

Text:[editovat | editovat zdroj]

  1. Pokud možno se vyhýbáme trpnému rodu.
  2. O WMČR nemluvíme ve 3. osobě, ale v 1., pokud nejde o tiskovou zprávu. (tzn. Pořádáme akci, ne Wikimedia ČR pořádá akci, a už vůbec ne bude uspořádána akce).
  3. Jeden odstavec má mezi 3 a 6 řádky, ne více.
  4. Souvětí je dobré rozsekat do co nejkratších vět.
  5. Cca každé 3 odstavce přichází mezinadpis, který láká na následující stať.
  6. Pro provzdušnění textu je skvělé využívat:
    Screenshot Wordpressu
    1. Citace (velké).
    2. Fotky.
    3. Seznamy – odrážkové i číselné, pokud se hodí.
    4. Vytučnění textu. Každý odstavec by měl mít nejdůležitější větu nebo věty vytučněné.





Fotografie[editovat | editovat zdroj]

V každém blogpostu by měly být alespoň 2 fotky. Čím více, tím lépe. Kliknutím na kolečko na okraji fotky a tahem se dá fotografie zmenšit – poté bude vedle fotografie text, což vypadá lépe. (Do popisku fotografie vkládáme popis fotky a atribuci, pokud je licencovaný Creative Commons.)

Příklad správného popisku fotografie: Foto: Work Smart, Rasheedhrasheed, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Klíčová slova, Meta description a meta title[editovat | editovat zdroj]

Aby vyhledávače ukazovaly článek čtenářům, je dobré v něm strategicky rozmístit klíčové slovo nebo slova. Klíčové slovo je obvykle téma článku. Podle zaměření článku může jít například o slova jako Czech Wiki Photo, Popiš Památku, svobodné licence, GLAM, Wikimedia ČR atd. Tato slova byste měli napsat:

  • Do nadpisu,
  • do perexu
  • do alespoň 2 mezinadpisů,
  • do meta title a meta description.

Meta title a meta description najdete ve Wordpressu dole na konci článku. Meta title je titulek a description popis článku pro vyhledávače. Vyplňte je na 60 a 160 znaků, můžete je zkopírovat z názvu a perexu a zkrátit.

Rubriky a štítky[editovat | editovat zdroj]

  1. Přidejte blogpost do rubriky cs, aby se zobrazil jako hlavní článek na homepage blogu. Můžete ho dát i do další hodící se rubriky.
  2. Přidejte štítky existující nebo vytvořte nové (např. Senioři píší Wikipedii, Fotíme Česko, EDU)

Chcete napsat blogpost jako člen spolku nebo komunity?[editovat | editovat zdroj]

Pokud máte ze své wikpedistické zkušenosti něco, co by mohlo zajímat ostatní nebo chcete pozvat lidi na akci či výzvu, kterou pořádáte, publikujeme váš článek na blogu WMČR. Příkladem takové spolupráce je článek Wikipedista T.Bednarz reportuje focení škod na Moravě.

Jako členové spolku plánované blogposty prosím konzultujte s PR specialistkou – ta vám dá přístup do Wordpressu, pokud ho ještě nemáte. Konzultace je nutná také kvůli redakčnímu plánu, přiléhavosti tématu, případné editorské práci, korektuře atd. Zkrátka – s přípravou blogu vám rádi pomůžeme.

(Kontakt: Natálie Schejbalová – natalie.schejbalova@wikimedia.cz)

Pro zaměstnance, blízké spolupracovníky a radní[editovat | editovat zdroj]

Zaměstnanci, blízcí spolupracovníci a radní blogposty vždy uvádí do PR kalendáře v Asaně, ať se v jejich publikování nedublujeme. Pokud si nejste článkem jistí, chcete zpětnou vazbu nebo chcete s blogpostem pomoci, vždy se můžete obrátit na PR specialistku. Všechny blogposty jí také pošelete před publikací pro kontrolu.

Návod Diff – mezinárodní prezentace[editovat | editovat zdroj]

Pokud napíšete článek, který by stál za to sdílet s mezinárodní komunitou, můžete ho sdílet také v anglickém překladu na Diff. Překlad buď opatříte sami s pomocí překladače Deepl, nebo po konzultaci s PR specialistkou zařídíme překlad od překladatelky.

Do Diffu si vytvoříte účet pomocí tlačítka Login with MediaWiki. Následně pracujete ve Wordpressu úplně stejně jako na blogu. Diffový Wordpress často padá, doporučujeme tedy jen zkopírovat hotový a naformátovaný text z našeho blogového Wordpressu.

Přidejte tag Wikimedia Czech republic a další hodící se tagy. Následně můžete sdílet do mezinárodních FB skupin.