Wikipedie:Nástěnka/Městská knihovna v Praze/Praha - pokročilí, Jaro 2018

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Název kurzu
Praha - pokročilí, Jaro 2018
Instituce
Městská knihovna v Praze
Instruktor
Vojtěch Veselý
Datum konání
4. dubna 2018 0.00 – 17. května 2018 0.00
Program
Wikimedia ČR - Senioři (všichni)

Kurz psaní Wikipedie pro seniory – pokročilé. Navazuje na kurz pro začátečníky.

Odkazy pro účastníky:

Návody pro začátečníky i pokročilé: https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Senio%C5%99i_p%C3%AD%C5%A1%C3%AD_Wikipedii/N%C3%A1vody

Návod na vložení „Galerie“:

  • V režimu "editovat" vytvořte novou kapitolu, pojmenujte ji "Galerie" (tento krok není technicky nutný, je to spíš z důvodu orientace v článku či estetiky).
  • Pod nadpisem, když jste na volném řádku, klikněte v editačním menu na tlačítko "Vložit", z nabídky vyberte "Více" a zvolte "Galerie".
  • Objeví se okno (tabulka) s několika políčky a možnostmi. Uprostřed je vyhledávací políčko, ve kterém je patrně předvyplněno "Pískoviště" či něco podobného. Toto slov stačí přepsat na název vámi hledaného obrázku (funguje to stejně jako při klasickém vkládání obrázků). Tj. buď můžete hledat tak trochu "naslepo" pomocí nějakého slova či sousloví (např. "Bohuslav Martinů"), nebo můžete zadat přímo název nějakého obrázku, tak, jak je obrázek pojmenovaný na Commons (např. "Martinu 1943.jpg").
  • Pokud se vám zobrazil obrázek, který jste hledali, klikněte na něj. Obrázek se přidá do levého sloupečku (kde bude postupně přibývat vaše galerie). Zároveň můžete k obrázku přidat nějaký popisek.
  • Pak stačí kliknout vlevo dole na "Přidat nový obrázek". Opět se objeví vyhledávací políčko s předvyplněným textem. Pomocí vyhledávání najděte druhý obrázek, který chcete vložit, a kliknutím na něj ho přidejte do galerie. V levém sloupečku tak budete mít už dva obrázky.
  • Levým dolním tlačítkem můžete přidávat další a další obrázky. Pomocí klikání na obrázky v levém sloupečku můžete mezi obrázky přecházet a třeba změnit jejich popisek nebo je vymazat nebo je táhnutím myši prohodit.
  • Vlevo nahoře je záložka "Volby". Tam najdete různá rozšířená nastavení, která pravděpodobně nebudete potřebovat, ale můžete se na ně podívat a třeba si s nimi na pískovišti experimentovat.
  • Když máte galerii připravenou, klikněte vpravo nahoře na modré tlačítko "Vložit". Tím se galerie vloží na vámi editovanou stránku. Stránku je poté potřeba klasicky uložit (přes tlačítko "Zveřejnit změny" vpravo nahoře). Případně můžete pokračovat v editování jiné části stránky.
  • Pokud chcete již vloženou galerii celou smazat, klikněte (v režimu Editovat) na galerii. Celá zmodrá. Pak stačí jen na klávesnici stisknout Backspace nebo Delete.
  • Pokud chcete již vloženou galerii nějak upravit, rozšířit apod., klikněte na galerii. Celá zmodrá a objeví se u ní také tlačítko Editovat. Na to klikněte a tím se dostanete do vám již známého okna (tabulky), kde můžete přidávat další obrázky či měnit ty stávající.
  • Další nápověda, jak na Galerii v režimu "Editovat zdroj", je tady: https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1pov%C4%9Bda:Galerie

Seznam účastníků[editovat zdroj]

Účastník Článek Dozor
A23YMCA
Vlkos1681
Jurak36 Internet věcí
Mickapr
Peralba Fiuli Hlavní hřeben Alp
Žáha
JanBedřich
Melanie anna
Josef Vacl Podzámecká zahrada, Chrám svatého Cyrila a Metoděje (Kroměříž)
Vogelbeeren Emil Nikolaus von Reznicek
ZdeňkaKMX Senior
Zdekos
Miloslava Mikešová Zařízení pro energetické využívání odpadu
Mistasa Slepuška krtčí
Ivas1950 Friedrich Torberg
Jochaljiri Jaroslav Kramář
Alecra