Wikipedie:Klub/Praha/2017/Skenovací workshop

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budova městské knihovny v Praze, kde se akce koná.

Skenovací workshop se uskuteční dne 8. března 2017 v Městské knihovně v Praze. Bude součástí pravidelného Wikiklubu. Protentokrát plánujeme jedno naše pravidelné edukativní setkání mírně ozvláštnit – kromě editování Wikipedie budeme také skenovat staré fotografie!

Pokud máte vhodné snímky a chystáte se přijít, napište na vojtech.veselywikimedia.cz, abychom se domluvili, v kolik hodin bude pro vás nejvhodnější přijít, abyste nemuseli čekat ve frontě na skener.

Proč se věnovat skenování fotografií?
Slavnostní otevření stanice metra Náměstí republiky v roce 1985 je snímkem, kterého si velmi ceníme. Lze jej užít například v článku o dané stanici, nebo i v článku o Veřejné bezpečnosti. Své užití pak může najít i v článku o dějinách Prahy.
Uvítáme i pohledy na různá města, vesnice, hrady a další objekty, které se postupem času podstatným způsobem změnily. Zde Mukačevo před druhou světovou válkou. Dnes se na místě polí nachází panelové sídliště.

Pro ilustraci článků Wikipedie potřebujeme obrázky. Máme nemalou komunitu editorů, kteří fotografují pro Wikipedii. Díky nim mají české vesnice, národní parky, rezervace, rybníky, památné stromy i jiné zajímavosti v krajině ilustrační obrázky. Chybí nám však historické snímky; dokážeme zdokumentovat řadu věcí pouze v takovém stavu, ve kterém se nachází v současné době. Fotografie z 20. století jsou proto na Wikipedii více než vítány! Ty však nejsou dostupné v digitální podobě – jsou pouze jako fyzické fotografie na papíře. Proto je potřeba je pro Wikipedii naskenovat.

Stojíte o mé snímky?

Určitě! Wikipedie byla v minulosti obohacena například o 80 000 fotografií z Německého spolkového archivu, které se staly základem pro všechny články o historických událostech střední Evropy. Hledáme proto další snímky, které by mohly Wikipedii obohatit o historickou dokumentaci různých míst; pracovních postupů, krajiny, zvyků, lidí, událostí apod. I méně nápadná fotografie najde na Wikipedii své využití.

Jak tedy mohu pomoci?

Přineste si na skenovací workshop své vlastní fotografie, které společně naskenujeme a nahrajeme pro největší světovou encyklopedii. Můžete přinést i fotografie, jejichž autory jsou vaši známí či příbuzní, kteří souhlasili s tím, že jejich obrázky budou uvolněny pod svobodnou licencí. Dále můžete přinést fotografie, ke kterým máte dědická práva.

Mám spoustu hodnotných pohlednic, mohu je také přinést?

Bohužel ne. Wikipedie je projekt svobodné kultury a může proto používat pouze materiály, které jsou k dispozici pod svobodnou licencí. Chceme takové snímky, které nejsou striktně autorskoprávně chráněné, a které nám dovolíte pro Wikipedii použít. Proto můžeme nahrát pouze ty snímky, které nebyly součástí komerční produkce, a mezi ty pohlednice nepatří. Pouze velmi staré pohlednice a další publikované fotografie, kde je znám autor a ví se, že už uplynulo 70 let od jeho smrti, autorskoprávně chráněné nejsou a můžeme je použít.

Kolik fotografií využijete?

Wikipedie není z papíru, není velikostně omezená. V současné době se na našem obrázkovém serveru Wikimedia Commons nachází 35 milionů fotografií, které nacházejí uplatnění na Wikipedii ve všech jazycích. Přebírají je také další weby a stránky, které dodržují pravidlo užívání souborů se svobodnými licencemi. Proto se nebojte přinést všechny fotografie, které jsou vaše, a které můžete nahrát.

A co z toho bude?

Česká Wikipedie má v současné době okolo 370 tisíc článků. Některé z nich jsou velmi dlouhé; například článek Liteň podrobně popisuje všechny aspekty nejen historie obce, ale i jejího společenského života. Takový článek potřebuje velké množství fotografií. Vaše snímky mohou ilustrovat největší českou encyklopedii, a uvidí je spousta lidí. Navíc budou na serveru Wikimedia Commons dostupné online, a to navždy.