Wikipedie:Fair use/Doporučení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Návrh politiky spojené s obrázky fair use, jelikož se neustále debatuje o tom co je a co není fair use, o nutnosti přijmout k tomuto jasnou a přijatelnou politiku a je více než evidentní, že věčné debaty kolem tohoto problému nikam nevedou, nezbývá než se pokusit sepsat doporučení, které by umožnilo tuto věc řešit. Nepovažuji to za ideální, ale současný stav je podle všech opravdu zoufalý a jinou cestou než touto s ním asi nic neuděláme.

Co je fair use

Fair use je obrázek chráněný autorskými právy, který nahráváme v dobré víře, že to majiteli práv nebude vadit. To samozřejmě může být předmětem řady obtíží a problémů, proto je cílem se takto označeným obrázkům vyhnout. Fair use je tedy nouzové řešení, pokud neexistuje jiná varianta. Zároveň však musí být splněna a řádně zdůvodněna podmínka, že obrázek je pro daný článek významný. Pokud existuje jiný obrázek, šířený pod licencí umožňující jeho uveřejnění na Wikipedii, je správné použít takovýto obrázek.

V tomto chápání fair use, jsou takto označené obrázky zdrojem budoucích problémů a vlastně i proti duchu Wikipedie, proto je potřeba je používat co nejméně a pouze v takových případech, kdy je to nezbytně nutné. Aby takový obrázek mohl být v české Wikipedii, musí splňovat následující body. Pokud je splňovat nebude, bude tento obrázek označen šablonou {{Doplnit údaje u Fair use}} (která bude pro tento účel vytvořena) vyzívající k doplnění údajů. Pokud do sedmi dní nedojde k jejich doplnění, bude obrázek smazán.

  1. Přesný odkaz na zdroj
  2. Uvedení licence, pokud nějakou má a původní název (pokud je to možné, měl by i soubor zde mít onen původní název).
  3. Poznámku o tom, kdo je majitelem práv, pokud to není známo, poznámku o tom, že to není známo (není možné napsat, že není znám majitel práv k počítačové hře, atp.)
  4. Uvedení pokusu kontaktovat majitele práv, pokud to není možné, tak vysvětlit proč to není možné.
  5. Přesné označení k čemu bude obrázek použit.
  6. Zdůvodnění proč tento obrázek považujeme za fair use, které musí obsahovat tyto části:
Poznámku o tom, že se na commons ani jinde nevyskytuje relevantní náhrada (pokud se vyskytne, bude obr. nahrazen), pokud se na commons k tématu vyskytují obrázky tak odkaz na ně a poznámku proč nejsou relevantní náhradou.
Vysvětlení, proč se domníváme, že obrázek lze použít jako fair use.
Vysvětlení proč je pro Wikipedii resp. pro daný článek důležité takový obrázek mít.
  • Fair use obrázky by neměly být nijak měněny ani upravovány.
  • Zcela zrušit {{Fairuse}}, {{Fairuseunsure}}, {{Fairold}}, nahradit šablonou {{Fair use in|Článek}} a dobrým zdůvodněním.

Počty fair use v článcích

Maximální počet fair use obrázků v článcích je dva a to jen v případě, že to má význam pro daný článek a že tyto obrázky ukazují jinou skutečnost. Příklad obrázek malíře a ukázka jeho díla. V případě, že to nevyžaduje podstata článku, je lépe použít jeden obrázek. Samozřejmě pokud to je jen trochu možné, je lépe fair use nevyužít vůbec.

Zdroje fair use

Primárním zdrojem fair use by měla být anglická Wikipedie, mají s fair use podstatně větší zkušenosti, tento termín zcela vychází z jejich systému práva a je pravděpodobné, že případné potíže budou u nich řešeny dříve než v české Wikipedii. V případě, že bude zdrojem anglická wikipedie musí být uveden jak původní zdroj, tak odkaz na obrázek v en.wiki. Není žádoucí používat zdroje, které jako fair use nikdo jiný neoznačuje, zároveň nelze využít zdroje podezřelé z nedodržování autorských práv. Pokud se soubor na Internetu vyskytuje vícekrát je dobrým argumentem, že se jako fair use používá i jinde, stahován a odkazován by měl být zdroj původní, nebo alespoň takový o němž lze předpokládat, že je původním. Např. nelze předpokládat, že původním zdrojem pro fotografii zastřelení J. F. K. bude adresa freeweb/frantavocasek a to ani kdyby to tam psal. V takovém případě totiž nejde hovořit o fair use.

Jednotlivé typy fair use

Propagační obrázky

{{Promotional}}

Za propagační obrázek je považován pouze takový obrázek u kterého držitel práv přímo a jednoznačně uvádí, že se jedná o propagační obrázek, nebo toto bylo potvrzeno emailem. Ten musí být odeslán na adresu wikipedie a někdo z lidí mající právo využívat tuto adresu to potvrdí na diskusní stránce. Odkaz u takovéhoto obrázku musí směřovat na obrázek a pokud je oznámení o tom, že jde o propagační obrázek, umístěno jinde, odkaz musí vést i tam. Tyto odkazy musí být jasně pojmenovány a odlišeny.

Obrázky přebalů

  • {{Bookcover}} – obrázky přebalu knihy.
  • {{Boardgamecover}} – obrázky obalu deskové hry
  • {{DVDcover}} – obrázky přebalu DVD.
  • {{Videotapecover}} – obrázky obalu videokazety.
  • {{Gamecover}} – obrázky obalu počítačové hry.
  • {{Softwarecover}} – obrázky obalu jiného software.
  • {{Magazinecover}} – zrušit a tyto obrázky vůbec nepoužívat, pro wikipedii nemají žádný význam a každý ví jak vypadá časopis, každý přebal je jiný.

Obrázek přebalu knih nebo alb smí být v článku použit maximálně v počtu jeden na článek. Smí se používat pouze u díla, kterého se to týká, nikoli u autora. Tento přebal by měl být něčím zajímavý a musí být zmíněn v textu. Příklad: Přebal k prvnímu vydání udělal ABC, kdy ABC je někdo encyklopedicky zajímavý. Pro samotný článek má přebal zpravidla nulový význam a není nutno ho použít, u těchto obrázků se o fair use jedná spíše výjimečně.

U těchto přebalů by se měly přednostně využívat obrázky z anglické Wikipedie, pokud takový existuje a měla by se vytvořit kategorie fair use z en, ta by se měla kontrolovat a pokud takový obrázek bude na en smazán, bude smazán i zde. Vždy je nutné uvést vlastníka práv a pokus ho kontaktovat, protože držitel práv je vždy znám. Ke stažení obrázku lze použít pouze stránky držitele těchto práv, nebo někoho, komu byl výslovně dán souhlas k propagaci tohoto výrobku.

Obrázky z her a filmů

  • {{Film-screenshot}} – obrázky filmu nebo televizního pořadu
  • {{Game-screenshot}} – snímky obrazovky počítačové hry či videohry
  • {{Software-screenshot}} – snímky obrazovky jiných počítačových programů
  • {{Web-screenshot}} – snímky webových stránek, nikdy se nejedná o fair use užití, bez jasného souhlasu majitele webové stránky. Tuto šablonu odmítnout a nezakládat. Buď majitel stránky svolí s užití pod nějakou licencí kompaktabilní s Wikipedii, nebo ne.

Screenshot z her a filmů, pokud se jedná o fair use, smí být v článku použit maximálně jeden a musí být pro danou hru nebo film nějakým způsobem typický a nezaměnitelný s jinou hrou či filmem. U filmu není možno takový screen využít jako obrázek herce, atp. Tento obrázek musí být zmíněn v textu a to formou, kdy popisuje nějakou obecnou věc, která ve hře typicky nastává a odkazuje na něj (viz obrázek).

U takovýchto fair use by se měly přednostně využívat obrázky z anglické Wikipedie, pokud takový existuje a měla by se vytvořit kategorie fair use z en, ta by se měla kontrolovat a pokud takový obrázek bude na en. smazán, bude smazán i zde. I zde by měl vždy být napsán držitel práv, vždy by měl být pokus jej kontaktovat, nebo opravdu silné zdůvodnění, proč se tak nestalo.

Loga a erby

  • {{Logo}}

I u těchto souborů lze považovat jeden maximálně dva takto označené obrázky za dostačující. U těchto souborů, je také žádoucí preferovat soubory použité v anglické wikipedii. Vzhledem k tomu, že fair use je pro tyto soubory primárně určeno, lze očekávat, že v této oblasti nebudou nastávat zásadní problémy. Přesto i tato šablona vyžaduje pečlivé zdůvodnění.

Fair use měn a známek

  • {{Money}}
  • {{Stamp}}

Lze použít pouze v článku o té konkrétní měně či známce.

Fair use žijících, či nedávno zemřelých osob

U těchto osob je nutné využít fair use ve zcela ojedinělých případech, pokud existuje náhrada na commons, měla by být využívána. Využití fair use je ospravedlnitelné pouze pokud není na commons náhrada, nebo pokud je na commons fotografie v tak nízké kvalitě, že danou osobnost nelze poznat. Pokud někdo extrémně touží po kvalitní fotografii své oblíbené star, měl by zvolit formu, že ji buď někde vyfotí nebo požádá o uvolnění nějaké fotografie.

Fair use jedinečných fotografií, které nelze udělat znovu

Jedná se o fotografie zobrazující nějakou jedinečnou událost, kterou již není možno znovu opakovat (např. podepsání smlouvy, zastřelení JFK, atp.). I zde mají být upřednostňovány obrázky z commons a teprve při jejich neexistenci lze použít obrázek označený jako fair use. I zde se by měly být napřed využita fair use z anglické wikipedie. U těchto obrázků je třeba abychom byli velmi opatrní a zdůvodnění zde by měla být dělána velmi pečlivě, neboť se jedná zpravidla o komerční obrázky. Takovéto obrázky lze využít jen v článku týkající se této konkrétní události, není tedy možno je využívat do článku o dané osobnosti.

Zcela zakázaná fair use

Zcela zakázáno je využití fair use

  • rostlin
  • živočichů
  • míst
  • map
  • počítačových icon, neexistuje žádná situace, kdy by byla natolik významná, aby pro článek měla icona velký význam
  • leteckých snímků
  • uměleckých děl, která je možno volně vyfotografovat
  • budov, které je možno volně vyfotografovat
  • věcí a jejich částí
  • bulvárních či skandálních fotografií
  • jednoduchých schémat, která lze jednoduše obejít slovy
  • jiného typu než obrázek

Dále bude mazáno každé fairuse, které je nevyužito déle jak 24 hodin od nahrání, pokud dojde k náhradě fauir use obrázku, bude tento mazán ihned.

1 volně vyfotografovatelné dílo, je takové, které je přístupné v místech (i placených), kde není zakázáno fotografovat (povolení fotografovat může být spojeno s platbou za fotoaparát)

2 za budovu, kterou lze volně fotografovat je považována taková budova, ke které není zakázán přístup nebo kterou není výslovně zakázáno fotografovat

Výjimka

Výjimku tvoří

  • místa, kde je zakázáno fotit a to pouze v případě, že článek pojednává o tomto konkrétním místě a neexistuje žádná alternativa na Commons. Pokud se týče těžko dostupných vrcholových fotografií, je možno každý kopec vyfotografovat v nižší části.
  • vyhynulí živočichové, jejichž fotografie není na Commons