Wikipedie:Eventualismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eventualismus

Eventualista (z latinského eventus – výsledek) je wikipedista, který se soustřeďuje na budoucí hodnotu Wikipedie spíš než na její současnou hodnotu. Opakem je imediatismus.

Nic nás nehoní.

Eventualismus byl velmi silný hlavně v počátcích Wikipedie, kdy byla okamžitá hodnota projektu nízká. S rostoucí velikostí Wikipedie převládl imediatistický přístup. Pokud hypoteticky dosáhne svého cíle, budou imediatisté triumfovat.

To je však hudba budoucnosti,“ praví eventualista.

Je důvodné se domnívat, že cíle není nikdy možné dosáhnout, protože definice dokonalé encyklopedie se v čase mění.

Eventualistovi nevadí dlouhé newikifikované texty, protože věří, že je někdo časem upraví, zatímco imediatista nebo exkluzionista se domnívají, že snižují profesionální úroveň Wikipedie.

Respektem k pahýlům a dalším nekvalitním článkům se eventualista blíží inkluzionistům, toto hodnocení se ale nekryje s hodnocením významnosti, kterou posuzuje velmi přísně. U významného tématu ale eventualista odpustí nekvalitní článek a ponechá ho k budoucímu rozšíření, než by ho smazal.

Příkladem článku, který eventualista na Wikipedii nechce a nikdy nebude chtít, je článek o mrtvém, encyklopedicky nevýznamném člověku.

Související články[editovat | editovat zdroj]