Wikipedie:CEE Spring/ČKD

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Info Mezinárodní (skončila) Polská města (skončila) Čs. odboj za první světové války (skončila) ČKD Příklady Pravidla Ceny Výsledky soutěže Spolupráce (meta)

„Často kladené dotazy“ k soutěži CEE Spring[editovat | editovat zdroj]

1. O jaké soutěži je řeč?
Hrad v Kamenci Podolském svůj článek ještě nemá.
WMCEE Spring je veřejnou soutěží v editovaní článků, kterou organizují dobrovolníci Nadace Wikimedia a Wikipedisté v regionu střední a východní Evropy. Myšlenka projektu spočívá v zopakování úspěchů mezinárodní spolupráce mezi jednotlivými jazykovými verzemi Wikipedie v jazycích střední a východní Evropy. Letos však daná spolupráce bude probíhat na mnohem vyšší úrovni, mezi více než tuctem jazykových verzí Wikipedie najednou. Editačním obdobím pro soutěž je období jarních tří měsíců. Díky tomu se zlepší povědomí o jednotlivých tématech regionu střední a východní Evropy, zároveň se také upevní vazby mezi jednotlivými různějazyčnými verzemi Wikipedie.
2. Jaký je rozsah projektu?
V podstatě jakákoliv encyklopedicky významná témata, která se týkají regionu střední a východní Evropy. Může to být ruská kuchyně, srbské dějiny, maďarský zeměpis, litevské řeky, estonské národní parky, ukrajinská vína, rumunské jeskyně... Nelze samozřejmě zapomenout také na slovenská témata a projekt česko-slovenských překladů, neboť i Slovensko do námi sledovaného regionu patří.
3. Kdo organizuje celou akci
Soutěž je organizována na mezinárodní úrovni prostřednictvím jednotlivých poboček Nadace Wikimedia, wikipedistů a uživatelských skupin v rámci Wikimedie. Myšlenka soutěže byla představena komunitě editorů největší encyklopedie na světě v prosinci 2014 během mezinárodní konference skupiny CEE v Kyjevě. Soutěž připravuje a koordinuje mezinárodní tým.
4. Jak probíhá spolupráce na téma této soutěže?
Mezinárodní tým pořádá virtuální srazy prostřednictvím skype, IRC nebo dalších kontaktních kanálů. Má vlastní Facebookovou skupinu.
5. Jaké jsou seznamy článků?
Soutěžící jsou vyzýváni k tomu, aby editovali všechny články, které se týkají témat střední a východní Evropy (příklady jsou uvedeny výše, a nebo na zvláštní stránce. Nicméně, v souvislosti s myšlenkou pokrytí veškerých důležitých témat byla z každé jazykové verze importována stránka 1000 nejdůležitějích článků. Z ní byl vytvořen seznam doporučených témat, který je k dispozici na mezinárodní stránce projektu. Seznam není závazný, je pouze návodem jaká témata chceme akcentovat, nicméně uvítáme v soutěži samozřejmě i příspěvky na jiná témata.
6. Kdy bude soutěž oficiálně zahájena?
Oficiálně bude soutěž zahájena v březnu 2015. Jednotlivá témata (Polská města a Československý odboj za první světové války) mohou mít různý datum počátku.
7. Jaká jsou pravidla soutěže?
V současné době je k dispozici koncept pravidel, který vychází z pravidel 1. ročníku soutěže, a který zároveň reflektuje pozitivní i negativní zkušenosti z 1. ročníku.
8. Jaké ceny je možné vyhrát?
Ceny budou zveřejněny před začátkem soutěže.