Wikipedie:Článek týdne/2017/04

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Láčkovka rádža
obrázek
Soubor:Nepenthes rajah ASR 062007 tambu borneo.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Láčkovka rádža na hoře Tambuyukon
anotace

Láčkovka rádža (Nepenthes rajah) je masožravá rostlinarodu Nepenthes. Druh popsal Joseph Dalton Hooker v roce 1859. Roste pouze na ostrově Borneo na kamenitých svazích hor Kinabalu a Tambuyukonserpentinitových půdách s vysokým obsahem niklu a chromunadmořské výšce 1 650−2 650 m.

Je to vytrvalá rostlina, kořenící na zemi. Její stonky mohou mít až šest metrů na délku a rostou na nich listy v odstupu asi 20 cm. Jsou to štítkovité čepele a rostou na 15centimetrovém řapíku. Z každého listu vybíhá asi půlmetrový úponek, který má na konci pupen, z něhož se za vhodných podmínek vyvine láčka na chytání potravy. Láčky jsou naplněny trávicí tekutinou a na povrchu mají červené až nachové zbarvení, zevnitř jsou žlutozelené. Rostlina vytváří dva typy láček. Spodní měří běžně 35 cm na délku a 18 cm na šířku, čímž se řadí mezi největší na světě. Horní jsou menší, mají tvar nálevky a objevují se vzácně. Obústí měří až 4 cm na šířku, je příčně žebrované a na okraji vybíhá ve špičaté výběžky. Rostlina může kvést po celý rok. Květenstvím je hrozen, plodem tobolka. Rostlina hybridizuje se všemi láčkovkami na Kinabalu. Láčkovka rádža je masožravka a živiny si doplňuje lapáním kořisti do láček. Mezi nejčastější kořist patří mravencovití, existují však záznamy i o lapení drobných obratlovců. Mimoto také udržuje mutualistický vztah s drobnými savci, kterým poskytuje nektar a oni do láčky na oplátku kálí, čímž jí poskytují dusík. V Nepenthes rajah navíc mohou žít drobné organismy označované termíny nepenthebionts a Nepenthes infauna.

Mezinárodním svazem ochrany přírody je Nepenthes rajah řazena mezi ohrožené druhy a je zapsána v příloze I Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin. Nebezpečí představuje ilegální sběr rostlin, ztráta přirozeného prostředí či jev El Niño. Rostlinu lze pěstovat v umělých podmínkách, je to však obtížné.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 16. 10. 2016, 16:41 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano Trochu moc velkých obrázků v článku, ale jinak ano. --Bazi (diskuse) 24. 12. 2016, 12:19 (CET)[odpovědět]