Wikipedie:Článek týdne/2017/18

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Filmografie Johna Calea
obrázek
Soubor:John Cale, Archa Praha, 9 March 2006 (5).JPG
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
John Cale v pražském Divadle Archa (2006)
anotace

Filmografie Johna Calea sestává z filmů, na nichž se tento velšský hudebník a skladatel podílel. Přestože je hlavním oborem Johna Calea hudba, v několika filmech či seriálech se představil také jako herec. V různých experimentálních filmech se začal objevovat již v šedesátých letech (šlo převážně o filmy Andyho Warhola, ale i jiných režisérů). Kromě několika neznámých a nikdy nepromítaných filmů Warhol s Calem natočil celkem osm screen testů. V roce 1987 Cale dostal lekce od herce F. Murraye Abrahama a následně ztvárnil postavu jménem Hubbley v krátkém filmu The Houseguest. Později hrál v několika dalších filmech a seriálech. Rovněž účinkoval v řadě různých dokumentárních filmů či televizních pořadů.

Jako skladatel tvořil hudbu převážně pro francouzská filmová dramata, často režírovaná Philippem Garrelem, ale také Xavierem Beauvoisem a Olivierem Assayasem. V několika filmech byly použity jeho písně (například Sid a Nancy a Sejmi eso). Cale se navíc na jednom experimentálním snímku, nazvaném Police Car, podílel jako režisér. Jde však pouze o krátkometrážní film, v němž jsou vidět jen blikající světla policejního vozu.

V roce 2005 složil hudbu k filmu Process režiséra C. S. Leigha. Dvojice spolu dále pracovala ještě na filmu Everybody Had a Camera, který měl pojednávat o Andym Warholovi a jeho uměleckém ateliéru The Factory a zakončen měl být atentátem, který na něj spáchala feministická spisovatelka Valerie Solanasová. Později spolu dvojice pracovala na scénáři. Cale chtěl, aby ve filmu hráli velcí hollywoodští herci, jako například Johnny Depp (měl hrát Calea), Uma Thurman a Reese Witherspoon (jako Nico a Edie Sedgwick). Projekt však právě kvůli tomu nebyl dokončen.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
2017
týden (formát: TT)
18
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: Marek Koudelka (diskuse) 15. 10. 2016, 13:02 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano --Bazi (diskuse) 30. 4. 2017, 13:36 (CEST)[odpovědět]