Wikipedie:Článek týdne/2018/43

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Řád Bílého lva
obrázek
Soubor:Bílý lev.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Řád Bílého lva z let 1921–1961
anotace

Řád Bílého lva je nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Původně byl udělován osobám, které se zvlášť vynikajícím způsobem zasloužily o Československo, a to od roku 1922. V letech 1922–1990 se tento řád oficiálně nazýval „Československý řád Bílého lva“. V současné podobě, jejímž výtvarným autorem je Michal Vitanovský, je udělován v České republice od roku 1994.

Řád je rozdělen na občanskou a vojenskou skupinu. Občanská varianta má zkřížené palmové ratolesti a vojenská zkřížené meče. Dále se dělí do pěti tříd. První dvě doplňuje osmicípá stříbrná paprsková hvězdice. Má tvar červené pěticípé hvězdy se stříbrným dvouocasým lvem uprostřed. Na zadní straně vyznamenání je státní znak České republiky a heslo „Pravda vítězí“. S řádovým řetězem se vyznamenání uděluje pouze hlavám států. Českým státním občanům se řád neuděluje, ale propůjčuje. Českému prezidentovi se po zvolení propůjčuje Řád Bílého lva I. třídy (spolu s Řádem TGM) automaticky ze zákona, parlament může rozhodnout o propůjčení doživotním.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
český
rok (formát: RRRR)
2018
týden (formát: TT)
43
poznámka (k návrhu)
k výročí státnosti

návrh
+0Komentář Navrhl/a: Bazi (diskuse) 17. 10. 2018, 13:51 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano Možné téma k výročí, s ještě přijatelným obsahem z dostupných hesel. --Kacir 17. 10. 2018, 16:00 (CEST)[odpovědět]