Wikipedie:Článek týdne/2011/31

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skalní dómJeruzalémě

Jeruzalém je co do rozlohypočtu obyvatel největším městem Izraele, kde na území o rozloze 125,1 km2 žije kolem 770 tisíc obyvatel. Izrael považuje Jeruzalém za své hlavní město, většina států však jako hlavní město uznává Tel Aviv-Jaffu. Jeruzalém se nachází v Judských horách na hranici úmoří StředozemníhoMrtvého moře na okraji Judské pouště.

Historie města sahá až do 4. tisíciletí př. n. l. a činí tak z Jeruzaléma jedno z nejstarších měst na světě. Jeruzalém je nejsvětějším místem judaismu a duchovním centrem židovského národa. Nachází se v něm však také množství významných starověkých křesťanských míst, je místem Ježíšovy smrti a je považováno za třetí nejsvětější místo islámu. Nejsvětější místa tří monoteistických náboženství se rozkládají ve Starém Městě na celkové rozloze necelého čtverečního kilometru a zahrnují Chrámovou horu, Západní zeď (Zeď nářků), baziliku Svatého hrobu, Skalní dómmešitu Al-Aksá. Staré Město, které je společně s jeruzalémskými hradbami zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, se tradičně dělí do čtyř čtvrtí (arménské, křesťanské, židovskémuslimské), jejichž názvy však byly zavedeny až v 19. století. V průběhu dějin byl Jeruzalém dvakrát zničen, 23× obléhán, 52× napaden a 44× dobyt.

Na počátku 21. století zůstává status Jeruzaléma jedním z klíčových problémů izraelsko-palestinského konfliktu. Izraelská anexe východního Jeruzaléma byla opakovaně kritizována Organizací spojených národů a právě východní Jeruzalém je považován Palestinskou autonomií za hlavní město jejich budoucího státu.