Wikipedie:Článek týdne/2011/04

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Opera v Sydney

Sydney je nejrozlehlejší a nejlidnatější městoAustrálii, hlavní město Nového jižního Walesu. Nachází se na severovýchodním pobřeží Tasmanova moře. S populací přesahující 4,5 milionu obyvatelmetropolitní oblasti je nejlidnatější obcíOceánii.

Sídlo první britské kolonie v Austrálii bylo založeno 26. ledna 1788 u malého zálivu Sydney Cove Arthurem Phillipem. Je vystavěno na kopcích okolo členité a hluboko do pevniny zařezané zátoky Port Jackson, která se nyní spíše nazývá Sydney Harbour, nad níž se dnes tyčí budova operyHarbour Bridge. V okolí metropolitní plochy se rozprostírají národní parky a pobřežní regiony, které obsahují mnoho zátok, řekpláží, včetně známé Bondi Beach. Ve městě se také nachází řada parků, mj. i známý sydneyský Hyde Park či Royal Botanical Gardens (Královské botanické zahrady).

Loughboroughská univerzita označila Sydney na základě svých průzkumů za světové město. Sydney je totiž centrem umění, módy, kultury, zábavy, vzděláváníturismu. V Sydney se také konaly některé hlavní mezinárodní sportovní události, jako například Hry Commonwealthuroce 1938, Letní olympijské hry 2000, finálový zápas Rugby World Cup 2003Světové dny mládeže 2008. Hlavní letištěSydney je Sydney Airport.