Wikipedie:Článek týdne/2010/37

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Letadlová loď Rjúdžó 6. září 1934 po přestavbě, během níž byly odstraněny zadní 127mm palposty

Rjúdžó (japonsky 龍驤 – „Vzpínající se drak“) byla druhou letadlovou lodí japonského císařského námořnictva, která byla od počátku stavěná jako letadlová. Vzhledem k omezením dohodnutým na washingtonské námořní konferenci, jež Japonsku neumožňovala postavit loď větších rozměrů (aniž by tím vyčerpalo svůj limit pro tuto třídu plavidel), šlo o lehkou letadlovou loď.

Od srpna 1937 se Rjúdžó účastnila druhé čínsko–japonské války. Její letouny se věnovaly útokům na pozemní cíle v ŠanghajiKuang-tungu i vybojování vzdušné nadvlády nad čínským letectvem v těchto oblastech. Již 22. srpna 1937 si stíhači z Rjúdžó nárokovali prvních šest vzdušných vítězství.

Na začátku druhé světové války v Pacifiku se loď zúčastnila invaze na Filipíny. Vedle počátečního útoku na Davao podporovala pozdější japonská vyloděníLegazpi, v Davao a na ostrově Jolo. Počátkem roku 1942 podporovala invazi do Nizozemské východní IndieBritské Malajsie. Během krytí invaze na Sumatru se 15. února letouny z Rjúdžó podílely na odražení Doormanova pokusu o napadení invazního konvoje. Podílela se na vyčištění Jávského moře od spojeneckých plavidel a zasáhla též do závěrečné fáze bitvy u Baweanu. V rámci Ozawova svazu působila v dubnu 1942 proti spojenecké přepravěBengálském zálivu a cílům na východním pobřeží Britské Indie. Počátkem června 1942 se zúčastnila japonského úderu proti Aleutským ostrovům. Během útoku na Dutch Harbor byla sestřelena jedna stíhačka A6M2 Reisen/„Zero“ z Rjúdžó, kterou později Američané opět zprovoznili a otestovali. Během bitvy u východních Šalamounů 24. srpna 1942 byla Rjúdžó potopena palubními bombardéryUSS Saratoga.