Wikipedie:Článek týdne/2010/18

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lipnice luční (Poa pratensis)

Lipnicovité (Poaceae), je čeleď jednoděložných rostlinřádu lipnicotvarých (Poales). V češtině jsou obecně označovány jako trávy. Všechny pravé trávy patří do této čeledi, travám podobné rostliny z jiných čeledí, jako např. ostřice, lze označovat jako graminoidy, ale nejsou to pravé trávy.

Nejčastěji jde o jednoleté, dvouleté či vytrvalé byliny, ale někdy to mohou být i netypické dřeviny, např. bambus, zřídka liány. Mohou být vysoké od několika málo centimetrů až po více než 30 m (u některých druhů bambusů). Mezi trávami je mnoho druhů výrazně xerofytických (suchomilných) rozšířených ve stepníchpouštních oblastech, je zde ale i mnoho druhů mezofilních, druhů lesů mírného pásmatropů, ale i hodně bahenních rostlinrostlin vodních kořenících ve dně. Stébla jsou často dutá, v nodech bývají výrazná kolénka. Vytrvalé druhy mívají často oddenky, vzácně hlízy. Některé druhy jsou výrazně trsnaté, jiné rozvolněné s dlouhými výběžky.

Listy dosti často tvoří přízemní růžice. Čepele jsou celokrajné, nejčastěji čárkovité, někdy štětinovité či jehlovité, řidčeji až kopinaté nebo až obvejčité, žilnatina je převážně souběžná, zřídka dlanitá či zpeřená. Čepele mohou být normálně ploché, někdy jsou žlábkovitého tvaru či svinuté, zřídka oblé. Na rozhraní pochvy a čepele je skoro vždy přítomen jazýček různého tvaru či délky.