Wikipedie:Článek týdne/2008/48

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Demonstranti na Staroměstském náměstíPraze

Sametová revoluce (slovensky Nežná revolúcia) je označení období změn v Československu mezi 17. listopadem29. prosincem roku 1989, které vedly k pádu komunistického režimu a přeměně politického zřízení na demokratické principy. K urychlení změn přispěl rozpad bývalého Východního bloku a narůstající nespokojenost obyvatelstvaekonomickoupolitickou situací v zemi.

Revoluce se označuje názvem „sametová revoluce“ pro svůj nenásilný charakter, kdy pro převzetí moci nebylo potřeba použít násilí či ozbrojeného boje. Vyjma událostí ze 17. listopadu, kdy byli studenti napadeni příslušníky Veřejné bezpečnosti, byla revoluce provedena bez násilí a během státního převratu nebyl zmařen jediný život. Název vymyslel český novinář, od nějž se rychle dostal do zahraničních médií a následně i do Československa, kde byl rychle přijat.

Termín se posléze začal využívat jako synonymum pro revoluce, u nichž je moc získána bez násilí. Využíval se například i pro „revoluci“ v Gruzii, která v roce 2003 vedla k pádu prezidenta Eduarda Ševardnadzeho.