Wikipedie:Červencový konflikt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Červencový konflikt zuřil od 4. července 2005 do 31. července 2005 24:00 SEČ, s drobnými dozvuky.

V úplnosti se s ním můžete seznámit na těchto stránkách:

  1. Wikipedie:Archiv červencového konfliktu (1. část), původně na Wikipedie:Pod lípou
  2. Wikipedie:Archiv červencového konfliktu (2. část), původně Wikipedie:Odebrání práv správce
  3. Wikipedie:Archiv červencového konfliktu (3. část), původně Wikipedie diskuse:Odebrání práv správce
  4. Wikipedie:Archiv červencového konfliktu (4. část), původně Wikipedista diskuse:Vít Zvánovec
  5. Wikipedie:Archiv červencového konfliktu (5. část), původně na Wikipedie:Pod lípou a Wikipedista:Vít Zvánovec
  6. Wikipedie:Archiv červencového konfliktu (6. část), původně na Wikipedie:Nástěnka správců
  7. Wikipedie:Archiv žádostí o komentář#Wikipedista:Vít Zvánovec


Na červencový konflikt navazuje Srpnový konflikt.

  1. Wikipedie:Archiv letního konfliktu (7. část), původně Wikipedista diskuse:Vít Zvánovec

Historie konfliktu

  • 1. července
    • Li-sung v dopoledních hodinách upravuje stránku Wikipedie:Pravopis do podoby, doporučující používání současných pravopisných norem. Jeho oprava je vzápětí revertována a stává se základem diskuse, do níž přispěje i Vít Zvánovec, který v té době do Wikipedie již několik měsíců (až na jednu výjimku) nepsal.
  • 4. července
    • Vít Zvánovec zakládá stránku Seznam vládnoucích žen, na níž se záhy strhává editační válka, jejímž hlavním předmětem je psaní slova Et(h)iopie. Editační válka skončila zablokováním Pastoria Vítem Zvánovcem, odůvodněným porušením Pravidla tří revertů. Podle tvrzení některých wikipedistů stránku v průběhu sporu čtyřikrát revertoval i Vít Zvánovec. Toto tvrzení VZ později označil za mylné. Přesný počet revertů je ale problematické určit, protože obě strany sporu v jeho průběhu přidávaly a zase odebíraly různé vladařky a přitom „sjednocovaly“ pravopis na svoji preferovanou verzi.
    • Radouch, Cinik a Pastorius zahajují diskusi o odebrání práv správce, z níž se o něco později vyděluje hlasování.
  • ...
  • 11. července
    • Vít Zvánovec na své uživatelské stránce uveřejňuje prohlášení Lynch jako konečné řešení jedné otázky, odsuzující t.č. 19 „lyncherů“ (wikipedistů, kteří hlasovali pro jeho zbavení práv správce).
  • ...
  • 1. srpna
    • Hlasování o zbavení Víta Zvánovce správcovských práv je uzavřeno ve stavu 25 pro, 11 proti (2 další hlasující poznamenali, že se zdrželi hlasování), což nesplňuje 2/3 kvórum pro schválení návrhu: Celkem hlasovalo 38 wikipedistů. Quorum pro schválení návrhu bylo 2/3, tedy 25,333 hlasů, zaohrouhleno nahoru 26. Pro hlasovalo 25, což je 65,789 %. Návrh o jeden hlas neprošel.
S touto interpretací nesouhlasí wiki-vr: "Přesto se (zatím) nikdo nebránil opačné interpretaci, že hlasování dopadlo ve prospěch VZ (zřejmě se nikomu nechce do dalších kroků)... Pokud bylo 25 pro a 11 proti tak pak není možné účelově přidávat ty co se zdrželi na tu či onu stranu - takže dámy a pánové, odhlasovali jste zbavení, a co s tím?..." Další jeho námitky jsou:
  • v tomto společenství by měla mít prioritu domluva, s cílem zlepšit spolupráci a komunikaci
  • pokud ale konflikt takto eskaluje (viz "Oblasti konfliktu") a domluva nevede k řešení, tak další kroky mají za úkol k řešení směřovat – jak je napřiklad připraveno v en.wiki a částečně přeloženo do češtiny.
viz též Řešení konfliktů
  • hlasování, jak bylo provedeno, a jeho pravidla (kde je nalézt?) jsou zbytečně složité, navíc předmětem "úprav" postiženým (například zaokoruhlování ...,333 nahoru, místo dolu, jak je pravidlem) a dalších "interpertací" (např. ti co se hlasování zdrželi mají vlastně být, v tomto případě, proti většině) a jiných dohadů...
Poznámka: Část člověka musí být v případě quora celý člověk. Nelze tuto část škrtnout, a proto je nezbytné zaokrohlouvat nahoru. [Vít Zvánovec]
    • Na stránce [1] na Metě lze najít žádost správce Berena o zproštění svých práv jako vyjádření nesouhlasu se stávající situací. Žádosti bylo obratem vyhověno.
  • ...a tak zůstává otevřená otázka: Naučíme se konflikty řešit?
viz též Řešení konfliktů
  • 4. srpna
    • 22:13 (UTC) Wikipedista Vrba blokuje VZ na dobu 24 hodin pro porušení (wiki)etikety aniž by věděl o následujícím bodu, který se odehrál dříve, byl však oznámen se zpožděním
    • 21:22 (UTC) Vít Zvánovec pozbyl oprávnění sysopa a byrokrata – ...dva stewardi nezávisle na sobě rozhodli o odebrání speciálních práv...Datrio vzkazuje...Stewardi odebrali Vítovi oprávnění sysopa a byrokrata. Jestli je chce zpět, musí být znovu potvrzen komunitou. Datrio také slíbil, že bude situaci dále sledovat a můžeme se na něj obrátit v případě potřeby, například na IRC. Zdůvodnění a další podrobnosti od stewardů jsou na stránce meta:Requests_for_permissions/2005-2#August. Egg 22:13, 4. 8. 2005 (UTC)

Tato stránka byla založena jako (pokus o):

  • řešení konfliktu
  • stručný, jasný a nezaujatý popis jeho příčin a řešení, se záměrem ukázat, jak je možné podobné konflikty v budoucnu vyřešit.

Pojem "Červencový konflikt" je název pro červencový konflikt wikipedistů, který vzplanul 4. 7. 2005 s návratem Víta Zvánovce na Wikipedii (odtud také tento název – viz též hledání jiného názvu v diskusi). Podle Víta Zvánovce je pojem "Zvánovcova válka", používaný dříve některými wikipedisty, výsměšný a stranický název.

Eskalující konflikt, který vedl dokonce až k výhružkám fyzickým násilím Vítu Zvánovcovi, zabíral značnou část času a energie wikipedistů, které pak chyběl pro vlastní práci. Jeho projevy byly také uváděny jako příčina dočasného nebo definitivního odmlčení několika wikipedistů a jisté paralýzy této encyklopedie.

Popis konfliktu z nezaujatého pohledu

(Pokus o) stručný, jasný a nezaujatý přehled...

Přehled konfliktu z jedné strany

Oblasti konfliktu

Je možné identifikovat tyto oblasti konfliktu:

  • Pravopis, který vycházi z osobního názoru pana Zvánovce, a který často odporuje (dnes) platným pravidlům pravopisu.
    Komentář: Zde bylo, zdá se, dosaženo částečného kompromisu, který, myslím, ukazuje vysokou míru tolerance zúčastněných. Ostatní ale poukazují na nutnost dodržování platných pravidel, tak aby wikipedie odpovídala očekávání čtenářů.
    "Komentář MMN: PČP samy říkají, že některé tvary jsou spisovné, přestože nejsou uvedeny v daném vydání PČP."
  • Tvrdošíjné, neústupné, prosazování vlastního názoru jakožto hlavního, nebo dokonce jediného správného, což se ale podle komentářů některých ze zúčastněných netýká jenom pana Zvánovce.
    Komentář: Zde by se nemuselo nutně jednat o až tak závažnou věc, ale jen pokud se podaří najít a udržet věcný tón diskuse/diskuze (viz též Wikietiketa) a dát přednost věcnému řešení (viz též NPOV).
  • Nevhodné chování porušující etiketu, urážky ostatních wikipedistů až po výhrůžky fyzickým násilím. Urážky zahrnují nejen explicitní označování wikipedisty vulgárními či pejorativními výrazy, ale obecně jakékoliv komentáře, které wikipedista pociťuje jako pokus o snížení jeho důstojnosti.
    Komentář: Když jsem přišel do wikipedie, zaujala mě i dobrá atmosféra mezi wikipedisty. Od počátku července se ale zabývám tím, jak přispět ke snížení z mého hlediska nesmyslných a hrubých konfliktů. Rád bych se vrátil k vlastní práci.
  • Neochota, nebo jen částečná ochota, ke spolupráci.
  • Podpora prosazování vlastního názoru překračováním práv správce, a/nebo jejich neuváženým používáním.

Redakce a komentáře: Cinik / che / Wiki-vr 30. 7. 2005


Zdroje popisu konfliktu

... s využitím zejména Problematické užívání práv, případně Žádost o komentář a Wikipedista diskuse.

... a rovněž Archiv červencového konfliktu a Vyjádření k obžalobě.

... a další – jako Vít Zvánovec, Pod_lípou, Pod_reálnou_lípou/U_Frgála, i diskuse k této stránce

Řešení konfliktu

Postup řešení

viz též Řešení konfliktů

Na řešení zúčastnění

  • cs.wikipedisté, cs.správci/sysopové (delší dobu)
  • dva stewardi (od 3./4. srpna)
Komentář: zřejmě nejobtížnejší krok...

Návrhy řešení

při zmínce o Wikipedii se myslí česká Wikipedie

  1. Wikipedii opustí nepřátelé Víta Zvánovce
  2. Wikipedii opustí Vít Zvánovec
  3. Wikipedii opustí všichni současní Wikipedisté (nelze uskutečnit)
  4. Wikipedie se zruší (nelze uskutečnit)
  5. Všichni Wikipedisté zanechají vzájemných útoků, urážek a diskuzí o nich
  6. Pan Zvánovec nebude mít práva a povinnosti správce (viz Odebrání práv správce)
    • Komentář: Tohle neřeší hlavní problém, kterým podle mého názoru nejsou vyšší oprávnění VZ, ale chování nezanedbatelné části wikipedistů. Jinými slovy, odebrání práv spráce Vítu Zvánovcovi (ani nikomu jinému) nezabrání pokračovat v chování popsaném v relevantní žádosti o komentář. --che 09:24, 30. 7. 2005 (UTC)
  7. Návrat tvůrčí atmosféry – chování vůči ostatním wikipedistům tak, aby ho nepociťovali jako arogantní či dokonce urážlivé
    • (vizte Wikietiketa, zejména nepoučujte, argumentujte a další – Otázka: Splnitelný požadavek?)
  8. Disputace (Je navrženo na Disputace/VítZvánovec versus group4.)
  9. Soukromé debaty mimo Wikipedii –> PRAVIDLO
    • ...lépe by však bylo, kdyby kolegové...přesunuli své soukromé debaty mimo Wikipedii. Pokud tímto způsobem budou i nadále diskutovat na svých diskusních stránkách, zavlečou do sporu celou řadu dalších lidí....--Jan Pospíšil 08:11, 5. 8. 2005 (UTC)
    • Výborný nápad, kolego Pospíšile! Tak se dá zamezit tomu, aby osobní rozepře zatěžovaly ostatní a práci na wikipedii. Dotaz všem: Je možné, zavést jako pravidlo Wikipedie? --wiki-vr 08:29, 5. 8. 2005 (UTC)
    • (viz Soukromé debaty mimo Wikipedii –> PRAVIDLO)
  10. ... (další návrh/y)