Wettershuttle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wettershuttle – dešťové vozítko na rozvodí mezi povodími Vltavy a Dunaje v obci Windhaag
Wettershuttle – informační štítek

Wettershuttle, označovaný také jako „zloděj vody“ (der Wasserdieb), je ukázkou kinetického umění v katastru hornorakouské obce Windhaag[1][2] u Freistadtu. Autorem tohoto do určité míry ironického díla je místní umělec Gerhard Eilmsteiner.[3] Jedná se o poměrně mohutné kolejové vozítko poháněné výhradně tíhou dešťové vody. Pokud se dá do pohybu, přelévá periodicky do povodí Dunaje vodu, která napršela do povodí Vltavy, a naopak.[4]

Vozítko o hmotnosti 4,5 t je dlouhé 5,4 m. Na ocelovém podvozku, který nesou čtyři žulová kola, je rameno se dvěma žulovými mísami o průměru 120 cm.[5] Každá z nich pojme až 170 l dešťové vody, při dešti se však plní pouze ta, která je právě v horní vodorovné poloze. K uvedení celého zařízení do pohybu údajně[6] stačí 15 l vody v horní nádobě. Během vytrvalého intenzivního deště se dá rameno s oběma mísami do pohybu a ten se ocelovým lankem přenáší na jednu z obou os podvozku. Vozítko po kolejnicích ujede asi 8 m, přejede geografickou rozvodnici (hranici mezi sousedními povodími) a vylije nastřádanou dešťovou vodu do druhého povodí. Původně prázdná mísa se automaticky nastaví do vodorovné polohy v horní úvrati tak, aby se mohla znova plnit vodou. Dešťové vozítko Wettershuttle je jednou ze skulptur na turistické cestě po rozvodí ve Windhaagu,[1] které skutečně trpělivého milovníka deště navíc odmění krátkou podívanou na automatické přelití vody.                  

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Wettershuttle – Kunstwerk [online]. 4160 Aigen-Schlägl: Mühlviertel Tourismus Information [cit. 2020-01-02]. Dostupné online. 
  2. Windhaag bei Freistadt AT [online]. [cit. 2020-01-02]. Dostupné online. 
  3. Das Wettershuttle, Marktgemeinde Windhaag bei Freistadt [online]. [cit. 2020-01-02]. Dostupné online. 
  4. Wettershuttle, "Přelít vodu z Dunaje do Vltavy" [online]. Green Belt Center, Windhaag Marketing GmbH & CO KG [cit. 2020-01-02]. Dostupné online. 
  5. Wettershuttle - Kunstwerk – Oberösterreich [online]. [cit. 2020-01-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-01-02. 
  6. Mystisches im Waldviertel – Wettershuttle oder Wasserdieb [online]. [cit. 2020-01-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]