Westringie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxWestringie
alternativní popis obrázku chybí
Westringia eremicola
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďhluchavkovité (Lamiaceae)
PodčeleďProstantheroideae
Rodwestringie (Westringia)
Sm., 1797
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Westringie (Westringia) je rod rostlin z čeledi hluchavkovitých, v níž je řazen do její nejbazálnější podčeledi Prostantheroideae a tribu Westringieae. Zahrnuje zhruba 30 druhů, z nichž všechny jsou endemity Austrálie. Některé jsou pěstovány pro okrasu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jsou to obvykle nearomatické, úzce metlovité či naopak široce rozložité keře či polokeře dorůstající výšek 20 cm až 2 metry, s větvemi v průřezu trojúhelníkovými či čtvercovými. Listy jsou úzké, čárkovité až úzce kopinaté, uspořádané v přeslenech po 3–6, zřídka též křižmostojně po dvou. Oboupohlavné květy jsou uspořádány v thyrsovitém květenství na olistěných větévkách, jsou pětičetné, koruna je dvoupyská s horním i dolním pyskem zpravidla široce rozeklaným do 2 (nahoře) a 3 (dole) cípů. Barva květů je bílá, růžová nebo světle nafialovělá. Ze čtyř tyčinek jsou pouze dvě plodné, zbylé dvě jsou přeměněny na jalová staminodia. Květy jsou opylovány hmyzem a kvetou obvykle po celý rok, plod (tvrdka) se rozpadá na 4 merikarpia neuzavřená kališními cípy.[1]

Rozšíření a ekologie[editovat | editovat zdroj]

Mapa rozšíření rodu

Celý rod je rozšířen pouze v Austrálii, a to převážně v její jižní polovině a v poměrně úzkém pásu kolem západního a východního pobřeží, také na Tasmánii a ostrově Norfolk. Nevyskytují se v Severním teritoriu.[2] Jeho zástupci rostou v biotopech, jako jsou otevřené křoviny na planinách, exponované skalní výchozy s mělkou půdou a útesy pobřežních skal, kde snášejí i slaný mořský sprej. Rostou též na svazích nebo v mělkých soutěskách mezi blahovičníky, akáciemi a kajeputy. Některé druhy se staly vzácnými a ohroženými v důsledku spásání přemnoženými králíky, zajíci a kozami.[3][4]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Některé druhy, například Westringia fruticosa, lze využít jako nenáročné a půvabné okrasné keře, ať až jako solitéry nebo do stříhaných živých plotů a lemů, nebo k řezu do vázy a do floristických aranžmá. Byly vyšlechtěny i různé kulturní variety vzniklé křížením přírodních druhů.[5][6]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Westringia Sm. | Plants of the World Online | Kew Science. Plants of the World Online [online]. [cit. 2020-01-12]. Dostupné online. 
  2. AUSTRALIA, Atlas of Living. Westringia. bie.ala.org.au [online]. [cit. 2020-01-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-08-17. (anglicky) 
  3. ENVIRONMENT, jurisdiction=Commonwealth of Australia; corporateName=Department of the. Westringia davidii. www.environment.gov.au [online]. [cit. 2020-01-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Department of the Environment and Energy. Department of the Environment and Energy [online]. [cit. 2020-01-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. AUSTRALIAN NATIONAL BOTANIC GARDENS, Parks Australia. Westringia fruticosa - Growing Native Plants. www.anbg.gov.au [online]. [cit. 2020-01-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Westringia `Wynyabbie Gem'. www.anbg.gov.au [online]. [cit. 2020-01-12]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]