Western (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Filmový western je tradiční žánr americké kinematografie. Nejklasičtější filmy tohoto žánru vznikly často na podkladě oblíbených děl westernové literatury. Děj filmu se odehrává zpravidla na Divokém západě, to jest na severoamerickém kontinentě v období od 18. do počátku 20. století. Divoký západ však může zastoupit jakékoliv prostředí, které není příliš „civilizované“ a kde jsou mezilidské vztahy určovány jen základními pravidly (právo silnějšího). Hrdinové příběhů proto musí právo nebo přinejmenším svůj ideál spravedlnosti hájit se zbraní v ruce.

Americký filmový institut (AFI) definuje „western“ jako filmový žánr dějově zasazený na americký Západ, který zobrazuje ducha, zápas a zánik nové Hranice.

Varianty westernového žánru[editovat | editovat zdroj]

  • Klasický western, vychází z americké westernové kultury (mezi prvními herci byli například účinkující z kočovného divadla Wild West Show). Hlavními protagonisty bývají proto kovbojové, farmáři a lovci kožešin, často žijící kočovným životem nebo hospodařící na vlastní pěst a hájící svůj životní styl i holý život se zbraní v ruce. Jejich život a boj bývají oslavou amerického způsobu života a idealizovaného divokého západu. Jejich protivníky bývají lidé stojící „mimo zákon“ americké společnosti – banditi (dost často latinskoamerického původu) a „divoši“, to jest domorodí indiáni. Za první film tohoto druhu je považována Velká železniční loupež (The Great Train Robbery, 1903), americký němý film režiséra Edwina Stantona Portera (18701941). Mezi nejpopulárnější herce tohoto žánru patří John Wayne a jeden z jeho westernů, film Pátrači (The Searchers, 1956), je Americkým filmovým institutem hodnocen jako nejlepší film westernového žánru. V porovnání s jinými subžánry působí klasické westerny poněkud těžkopádně a filozoficky (kupříkladu film V pravé poledne, 1952, bývá někdy označován až jako „existenciální western“).
  • Spaghetti western, italské westerny, mající svůj počátek v šedesátých letech 20. století. Pro tento subžánr je charakteristický násilný, jednoduchý (hlavní hrdina někdy dokonce ani nemá jméno a divák se nedozví nic o jeho minulosti) a přímočarý děj. Mezi zakladatele spaghetti-westernu patří režisér Sergio Leone s filmy jako Pro hrst dolarů (Per un pugno di dollari, 1964) a Tenkrát na Západě (C'era una volta il West, 1968). Spaghetti-western bylo původně posměšné označení od amerických filmových kritiků, kteří nevěřili, že by se evropská studia mohla úspěšně zhostit tématu tak „typicky amerického“. Řekne-li se však dnes „westernová klasika“, často se tím myslí právě vrcholná díla spaghetti-westernu. Tento žánr proslavil herce jako Clint Eastwood a Terence Hill.
  • Východní western (Eastern, Ostern), jako subžánr vznikal zejména v zemích bývalého komunistického bloku. Termín je původem rovněž posměšné označení od americké kritiky a zahrnuje vlastně dvě dosti odlišné kategorie. Ta první boří tradiční klišé klasického amerického westernu, kde bílí osadníci brání svůj těžce vydřený majetek proti krvežíznivým indiánům, a naopak zobrazuje, jak Indiáni brání svou rodnou zem proti ziskuchtivým bílým kolonistům a zlatokopům. Mezi klasické zástupce žánru patří film Synové velké medvědice (1966) a další německé filmy, především na motivy románů Karla Maye. Mezi nejvýznamnější herecké představitele patří Gojko Mitić a Pierre Brice.
Druhou kategorii (skutečný Eastern) tvoří sovětské filmy, které přebírají všechna klišé klasického amerického westernu, ovšem zasazené do reálií stepí sovětské Střední Asie, nebo Dálného východu v dobách ruské revoluce a občanské války. Hlavními hrdiny jsou budovatelé nového společenského řádu a jejich protivníky bandité a „divoké“ muslimské kmeny. Klasickým zástupcem je film Nikity Michalkova Svůj mezi cizími, cizí mezi svými (1974).
  • Revizionistický western (Antiwestern), se rozvinul v šedesátých letech a podobně jako Východní western bourá některá klišé klasického amerického westernu (hodný běloch – zlý indián). Oprávněnost použití zbraně a násilí vůbec jsou také často zpochybňovány (například ve filmu Nesmiřitelní, 1992). Ideálem už není život bílých farmářů a kovbojů, ale přirozený způsob života domorodých indiánů. Typickými příklady jsou filmy Malý velký muž (1970) a Tanec s vlky (1990).

Specifickým typem jsou též westernové komedie a parodie, které však bývají přiřazovány k tomu westernovému subžánru, jehož pravidla respektují (či naopak parodují). Český film Limonádový Joe (1964) by tak patřil nejspíš do kategorie klasického westernu, zatímco Malý unavený Joe (1972) do spaghetti-westernu (nejen produkcí) a Maverick (1994) mezi revizionistický western (ačkoliv původní komediální seriál Maverick z 50. let byl spíše klasickým westernem).

Seznam nejznámějších filmových westernů[editovat | editovat zdroj]