Westerkerk (Amsterdam)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Westerkerk
Westerkerk, Amsterodam, 2015
Westerkerk, Amsterodam, 2015
Místo
StátNizozemskoNizozemsko Nizozemsko
ObecAmsterodam
Souřadnice
Základní informace
Církevprotestantská
Datum posvěcení8. června 1631
Architektonický popis
ArchitektHendrick de Keyser
Stavební slohrenesance
Výstavba1620–1631
Specifikace
Délka58 metrů
Šířka29 metrů
Další informace
UlicePrinsengracht
Oficiální webOficiální web
Kód památky4298
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Westerkerk (holandská výslovnost: [ʋɛstərkɛrk]) je protestantský kostel na Kruiskade v Amsterdamu, v Nizozemsku postavený v letech 1620 až 1631 v renesančním stylu podle návrhů architekta Hendricka de Keysera (1565-1621).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stavbu kostela Westerkerk dokončil jeho syn Pieter de Keyser (1595-1676) a kostel byl slavnostně otevřen 8. června 1631. Kostel má délku 58 metrů a šířku 29 metrů. Hlavní loď je lemována dvěma uličkami. Trojlodní bazilika má obdélníkový půdorys se dvěma transepty stejných rozměrů. V důsledku toho dostal půdorys tohoto kostela podobu dvou řeckých křížů, které jsou vzájemně propojeny.[1] Vznikl tak patriarchální kříž.

Několik starších kostelů v Amsterodamu, jako například Oude Kerk a Nieuwe Kerk, bylo původně postaveno před reformací jako katolické a během reformace v roce 1578 byly převedeny na protestantské. Westerkerk byl jedním z prvních kostelů postavených přímo pro protestantskou církev. Protestantské kostely Noorderkerk a Zuiderkerk byly předchůdci kostela Westerkerk. Dnes je Westerkerk největším kostelem v Nizozemsku, který byl postaven pro protestanty, a je stále protestanty používán.

Varhany[editovat | editovat zdroj]

Když byl Westerkerk v neděli 8. června 1631 vysvěcen, žádné varhany neměl. Podle kalvinismu bylo hraní instrumentální hudby uvnitř kostela v té době stále považováno za "profánní". Trvalo mnoho let diskuzí, než byly varhany konečně povoleny. Nejprve se diskutovalo o přesunutí malých varhan z jiných kostelů. V roce 1681 se kostel Westerkerk rozhodl pověřit stavbou nových varhan Roelofa Barentszn Duyschota. Před dokončením práce stavitel zemřel a v roce 1686 stavbu varhan dokončil jeho syn Johannes Duyschot. Později v roce 1727 byly varhany rozšířeny o další třetí klávesnici od Christiaana Vatera, který byl žákem severoněmeckého stavitele varhan Arpa Schnitgera.

V průběhu času bylo na varhanách provedeno mnoho změn. V 19. století v roce 1895 došlo dokonce k přestavbě vnitřku varhan, kterou provedl Daniel Gerard Steenkuyl. Při rekonstrukci použil znovu mnoho původních součástek. V roce 1939 byly varhany převedeny z mechanického na elektrický pohon. Varhany však neměly stále ten zvuk, který by měly mít, byly příliš velké na daný prostor.

V letech 1989 až 1992 byly varhany rekonstruovány staviteli varhan z firmy Flentrop v Zaandamu a vrátily se k původní mechanické verzi. Ta byla víceméně podobná stavu, jaký vytvořil Christiaan Vater v roce 1727.

V letní sezóně od dubna do konce října probíhá každý pátek ve 13 hodin bezplatný polední koncert. V srpnu se koná téměř každý den bezplatný koncert „Geen dag zonder Bach“ („Ne bez Bacha“) a festival „Grachten“ (Canal). Po ukončení koncertu se u východu z kostela koná nezávazná sbírka peněz. Peníze se používají na úhradu nákladů na koncerty a na údržbu varhan. Hudba Johanna Sebastiana Bacha (1685–1750) se při nedělních bohoslužbách hraje téměř každý týden. Bach se narodil v roce 1685, tedy rok před dokončením varhan, ale pokud víme, nikdy nenavštívil Amsterodam. Jeho hudba zní, jako by byla vyrobena zvláště pro tento barokní nástroj.

Obrazárna[editovat | editovat zdroj]


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Westerkerk na anglické Wikipedii.

  1. Martin Dunford. The Rough Guide to The Netherlands. [s.l.]: Penguin, 2010. ISBN 978-1-84836-882-8. S. 72–73. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]