Wanda Jacksonová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wanda Jacksonová
Základní informace
Rodné jménoWanda Lavonne Jackson
Jinak zvanáThe Queen of Rockabilly
The First Lady of Rockabilly
Narození20. října 1937 (86 let)
Maud, Oklahoma
ŽánryRockabilly, country, gospel
Povolánízpěvačka-skladatelka
NástrojeZpěv, kytara, piano
Aktivní roky1954–dosud
VydavateléBlack Country Rock Media, Decca Records, Capitol Records, CMH Records, Third Man Records
Příbuzná témataElvis Presley, Jack White, Imelda May, Hank Thompson, Billy Gray, Rosie Flores, Norma Jean, Adele
OceněníOklahoma Music Hall of Fame (2000)
Rock and Roll Hall of Fame (2009)
Americana Lifetime Achievement Award for Performance (2010)
Oklahoma Hall of Fame (2014)
Oklahoma Women's Hall of Fame (2022)
… více na Wikidatech
WebWandaJackson.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wanda Jacksonová, celým jménem Wanda Lavonne Jackson (* 20. října 1937), je americká rockabilly a country zpěvačka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se sice v Oklahomě, ale od 4 let vyrůstala v Kalifornii. Jako dítě se učila hrát na kytaru a klavír. Jako patnáctiletá vyhrála soutěž talentů a směla denně čtvrt hodiny vystupovat na místní radiostanici. Zde ji slyšel country zpěvák Hank Thompson a povzbudil ji k dalšímu vystupování. Trvala však na tom, že nejřív dokončí střední školu. V roce 1955 vyrazila na turné, kromě jiných s Elvisem Presleym. V roce 1961 se vdala a měla dvě děti. Její manžel Wendell Goodman se vzdal práce u IBM a stal se jejím manažerem.

Byla první ženou která zpívala „divokou hudbu“ jako její mužští kolegové a své písně zpívala drsným hlasem. Pro dříve stydlivou Ameriku byla příliš divoká a největších úspěchů dosáhla v zahraničí. Pro zahraniční fanoušky zpívala též německy, nizozemsky, japonsky, v roce 1959 byla píseň „Fujiyama Mama“ měsíc na špici japonské hitparády – a to přestože v písni byly málo citlivé narážky na svržení atomové bomby:„I've been to Nagasaki, Hiroshima too / The things I did to them baby, I can do to you“. Její dodnes nejznámější rock and rollový titul „Let's Have A Party“ přišel v roce 1960. Jejími dalšími hity byly písně: „Silver Threads And Golden Needles“, „Stupid Cupid“, stejně jako dva jí samotnou složené tituly „Right Or Wrong“ a „Mean Mean Mean“. V roce 1987 natočila v tehdejším Československu společné album Let's have a party in the Prague se zpěvákem Karlem Zichem.

Hrála občas kromě country hudby a rock and rollu také hudbu žánru gospel. Její kariéra zahrnuje více než 50 alb a při věku více než 70 let jezdí na turné.

Dostalo se jí mnohých poct, kromě jiných přijetí do Oklahoma Country Music Hall Of Fame, Rockabilly Hall Of Fame a International Gospel Music Hall Of Fame. V roce 2009 byla uvedena do Rock and Roll Hall of Fame v kategorii Průkopníci (Early Influence).[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wanda Jackson na německé Wikipedii.

  1. The 2009 Induction Ceremony [online]. Rock and Roll Hall of Fame [cit. 2016-04-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-31. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]