Národní park W

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z W du Niger)
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park W
Parc national du W du Niger
IUCN kategorie II (Národní park)
Mapa
Mapa
Základní informace
Vyhlášení1954
Rozloha10 000 km2
Poloha
StátBeninBenin Benin
NigerNiger Niger
Burkina FasoBurkina Faso Burkina Faso
StátyNigerNiger Niger, Burkina FasoBurkina Faso Burkina Faso, BeninBenin Benin
UmístěníSay
Souřadnice
Národní park W
Národní park W
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Komplex chráněných území W-Arly-Pendjari
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státBeninBenin Benin
Burkina FasoBurkina Faso Burkina Faso
NigerNiger Niger
Typpřírodní dědictví
Kritériumix, x
Odkaz749 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení1996, rozšíření 2017 (neznámé zasedání)

Národní park W (francouzsky Parc national du W) je biosférická rezervace ležící na hranicích západoafrických států Niger, Benin a Burkina Faso. Na správě chráněného území se podílejí vlády všech zúčastněných států. Protéká jím řeka Niger a její přítok Mékrou; Niger v těchto místech vytváří výrazný meandr ve tvaru písmene W, který dal území název. Národní park má rozlohu 10 000 km² a zahrnuje savany, lesy, bažinaté říční nivy i skaliska.

Podle archeologických nálezů bylo území dříve osídlené, ale v novověku bylo opuštěno z důvodu nebezpečí malárie. Díky vzdálenosti od městských center se zachovala původní krajina i živočichové a 4. srpna 1954 byl vyhlášen národní park. Později byly v sousedství vytvořeny národní park Arly a národní park Pendjari a jako nárazníkové zóny i menší a méně přísné rezervace Tamou, Dosso a Kourtiagou. Vznikl tak komplex chráněných oblastí o rozloze přes 30 000 km², známý pod zkratkou WAP.

V roce 1996 byl nigerská část národního parku W zapsána organizací UNESCO na seznam Světové dědictví, v roce 2017 došlo k rozšíření území chráněného UNESCEM o části parku W na území Beninu a Burkiny Faso a zároveň o parky Arly a Pendjari pod novým názvem „Komplex chráněných území W-Arly-Pendjari“ (WAP). Roku 2007 byla jeho bažinatá část zařazena mezi území chráněné Ramsarskou úmluvou.

Národní park leží na jižní hranici tygřího buše, krajiny tvořené střídajícími se pásy vegetace a holé země. Typickými stromy jsou baobab prstnatý a Diospyros mespiliformis, na vodě roste babelka řezanovitá. Park je posledním místem, kde přežívá ohrožená žirafa západoafrická, žije zde také největší západoafrická populace slona afrického, řeky obývá kapustňák senegalský a hroch obojživelný. Vzácnými druhy jsou i lev senegalský a gepard severoafrický, dále se zde vyskytuje buvol africký, antilopa koňská, gazela rezavočelá, lesoň, prase bradavičnaté, hrabáč kapský, pavián nebo serval. Pro množství vodního ptactva je park uznáván jako významné ptačí území, vyskytují se i plazi (krokodýl nilský, varan nilský) a ryby (afrotetra thébská, labeo senegalské).

Park je turistickou atrakcí, vzhledem k rostoucí hustotě osídlení okolních krajů se na jeho území vyskytují časté problémy s pytláctvím, ilegální pastvou domácího skotu a se zabíráním půdy k zemědělským účelům.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]