Využití průtokové cytometrie v medicíně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Průtoková cytometrie umožňuje charakterizaci buněk. Velkou předností této metody je právě schopnost analyzovat velké populace buněk (a tedy získat statisticky signifikatní data a zastihnout a charakterizovat i vzácnější subpopulace), přičemž však získáváme charakteristiku pro každou jednotlivou měřenou buňku. Cytometrie nám umožňuje kvantitativní i kvalitativní analýzu vzorků a je-li to třeba i sortování požadovaných populací buněk. Jelikož průtoková cytometrie pracuje s částicemi (buňkami) v suspenzi, mezi nejčastěji vyšetřované patří vzorky krve, dále je však možné takto vyšetřovat populace buněk např. z kostní dřeně, likvoru a dalších. Uplatňuje se nejčastěji v diagnostice a sledování imunologických, hematologických a hemato-onkologických onemocnění.

Využití v imunologii[editovat | editovat zdroj]

Diagnostika alergií[editovat | editovat zdroj]

Bazotest (z angl. basophil activation test) je rutinně používaným diagnostickým testem v alergologii. Funguje na principu detekce aktivovaných bazofilních granulocytů ze vzorku krve pacienta, k níž byl přidán příslušný testovaný alergenu. Bazofilní granulocyty mají na svém povrchu receptor pro IgE protilátky. Pokud se antigen (alergen) naváže na specifickou protilátku, dojde k aktivaci a degranulaci bazofilu. Do okolí se vylijí prozánětlivé látky jako histamin a na povrchu degranulovného granulocytu se objeví molekula CD63, která se na povrchu neaktivního bazofilu nenacházela. Značením CD63 a následnou detekcí a kvantifikací pozitivní populace bazofilů lze prokázat senzitivitu pacienta na daný alergen.

Krev na test je odebírána do zkumavky s heparinem. Bazofily z takto odebrané plné krve jsou 15-25 minut stimulovány podezřelým alergenem. Ke stimulaci se používají komerčně dostupné alergeny. Následně je potřeba stále probíhající degranulaci zastavit a CD63 na aktivnovaných bazofilů označit. V takto připraveném vzorku cytometricky měříme poměr aktivovaných bazofilů.

Jedná se o alternativu ke klasickému kožnímu prick testu. Výhodou bazotestu je, že výsledku lze dosáhnout za 2-3 hodiny a vyjma samotného odběru krve nezpůsobuje pacientovi žádný diskomfort.

Touto metodou lze diagnostikovat různé druhy senzitivity: potravinové, lékové, alergie na bodnutí blanokřídlého hmyzu (včely, vosy) i jiné. V případě léčiv je však možné testovat jen primární léčivo, nikoliv metabolity, které vznikají v těle při jeho odbourání.[1]

Využití v hematologii[editovat | editovat zdroj]

Hematoonkologické využití[editovat | editovat zdroj]

Průtoková cytometrie dokáže velice citlivě a efektivně rozlišit myeloidní a lymfoidní leukémie. Během hematopoézy dochází k postupnému rozdělování buněk do příslušných linií a každou fázi toho procesu mají buňky na svém povrchu charakteristické CD molekuly. Na základě sledování vhodné kombinace těchto molekul můžeme určit původ a charakter onemocnění, což je klíčové pro správnou terapii.[2]

Nenádorová hematologie[editovat | editovat zdroj]

V nenádorové hematologii se průtoková cytometrie nejčastěji používá pro diagnostiku genetických poruch krevních buněk a krvetvorby. Příkladem může být vzácná, avšak vážná choroba paroxysmální noční hemoglobinurie. Využití však nachází i v diagnostice septických stavů a kvantitativní i kvalitativní analýze trombocytů.[2]

Důležitá je diagnostika v transplantační hematologii. Rejekce štěpu je vážnou komplikací při transplantacích orgánů. Ačkoliv jsou do procesu zapojené i protilátky proti HLA a B-buňky, hlavní úlohu hrají T-lymfocyty.[3] Právě v monitorování imunitní odpovědi příjemce orgánu hraje průtoková cytometrie důležitou roli.[2]

Využití v reprodukční medicíně[editovat | editovat zdroj]

Cytometricky můžeme dobře charakterizovat kvalitu spermatu. Toho využíváme nejen v humánní, ale i veterinární medicíně. Vyjma absolutního počtu spermií nám cytometr umožňuje sledovat zároveň několik kvalitativních parametrů, včetně markerů poukazujících na viabilitu, integritu DNA a chromatinu, stav mitochondrií a integritu akrozomu.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HEMMINGS, Oliver; KWOK, Matthew; MCKENDRY, Richard. Basophil Activation Test: Old and New Applications in Allergy. Current Allergy and Asthma Reports. 2018-12, roč. 18, čís. 12, s. 77. Dostupné online [cit. 2021-02-08]. ISSN 1529-7322. DOI 10.1007/s11882-018-0831-5. PMID 30430289. (anglicky) 
  2. a b c VÁSQUEZOVÁ, Dana-Victoria. Pardubice, 2017. Bakalářská práce. Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická, Katedra biologických a biochemických věd. Vedoucí práce Slováková, Marcela.
  3. SR, MEFANET, síť lékařských fakult ČR a. Genetika transplantací, transplantační zákony – WikiSkripta. www.wikiskripta.eu [online]. [cit. 2021-02-08]. Dostupné online. 
  4. CORDELLI, Eugenia; ELEUTERI, Patrizia; LETER, Giorgio. Flow cytometry applications in the evaluation of sperm quality: semen analysis, sperm function and DNA integrity. Contraception. 2005-10, roč. 72, čís. 4, s. 273–279. Dostupné online [cit. 2021-02-08]. ISSN 0010-7824. DOI 10.1016/j.contraception.2005.03.004.