Pop-up

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Vyskakovací oznámení)
Popup jednoho z pomocných programů pro Wikipedii

Pop-up (z anglického pop up – rychle se vynořit; zejména v českém prostředí často psáno i popup, jinak vyskakovací upozornění) je vizuální element grafického uživatelského rozhraní některých počítačových programů. Jméno pochází od toho, že pop-up se objeví nad ostatními vizuálními elementy na obrazovce a zakryje je. Pop-up se může v zásadě objevit na libovolném místě obrazovky.

Příkladem pop-up může být třeba kontextová nápověda, která se vynoří na pozici kurzoru, nebo různá dialogová okna.

Pop-up reklama[editovat | editovat zdroj]

Výraz pop-up se v současnosti[kdy?] používá především pro samostatná „vyskakovací“ okna, které často otevírají (zejména použitím JavaScriptu) různé webové stránky k zobrazování reklamy. Tato praxe je všeobecně pokládána za velmi rušivou a obtěžující pro uživatele; moderní kvalitní webové prohlížeče lze nastavit tak, že zobrazování vyskakovacích oken automaticky blokují.

Pop-under reklama[editovat | editovat zdroj]

Zvláštní formou pop-up oken jsou okna pop-under (popunder). Jsou používána za cílem skrýt otevřené pop-up. Pop-under se otevírají jako klasické pop-up, ale většinou ihned zmizí pod původní stránku. Tohoto chování lze docílit pomocí JavaScriptu. Pop-under okna se nyní[kdy?] na internetu používají častěji[zdroj?] než klasická pop-up, jelikož je možnost, že si ho uživatel nebo čtenář stránky nevšimne při jeho otevření a objeví ho, až když zavře stránku, s kterou pracoval. Takovýto uživatel je obvykle zmaten, protože tuto stránku sám neotevíral, a snaží se na stránce najít něco povědomého. Pop-under jsou efektivnější reklamou než klasická pop-up,[zdroj?] protože je vyšší šance, že se uživatel do stránky začte a nezavře ji už při vyskočení (mnohdy ještě před načtením obsahu pop-up).

Možnost obrany[editovat | editovat zdroj]

I když je pop-up velice nepříjemnou formou reklamy, svá nejlepší léta má již za sebou.[kdy?] Téměř každý moderní webový prohlížeč dnes obsahuje filtr, který zabraňuje otevírání nevyžádaných pop-up oken. Pro starší prohlížeče jsou k dispozici doplňkové nástroje.

Prohlížeč Internet Explorer dlouho neobsahoval ochranu proti pop-up reklamním oknům. Existovaly různé doplňky (zejména lišty – například od Google nebo Seznam.cz), které tuto ochranu dodávaly. Od vydání opravného balíku SP2 pro Windows XP obsahuje Internet Explorer tuto funkci již v základní instalaci.

Ochrana proti reklamním pop-up oknům bývá někdy problematická. Prohlížeče totiž mohou blokovat každé okno, které se otevírá automaticky, některé stránky však mohou další okna otevírat se souhlasem uživatele.

Forma upozornění na vyskakovací okno je různá: v některých prohlížečích se zobrazuje pouze malá ikonka s upozorněním, někde větší proužek. Může se proto lehce stát, že uživatel vyžádané nové okno očekává, malého upozornění si nevšimne a je zmaten.

Související články[editovat | editovat zdroj]