Vyšší odborná škola a střední pedagogická škola Litomyšl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Střední pedagogická škola
Základní informace
Slohnovorenesance
ArchitektDobroslav Hnídek
Poloha
AdresaLitomyšl-Město, ČeskoČesko Česko
UliceKomenského nám.
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky25866/6-4773 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vyšší odborná škola a střední pedagogická škola Litomyšl, známá též dříve jako Nová dívčí škola, se nachází ve východočeském městě Litomyšl, na Komenského náměstí východně od centra města. Je evidována jako kulturní památka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budova tzv. dívčí školy/pedagogia byla vybudována v polovině prvního desetiletí 20. století na místě bývalého Panského mlýna, který byl pro potřeby výstavby školy stržen.[1] Architekt školy Dobroslav Hnídek, jehož návrh zvítězil mezi 37 přihlášenými, byl inspirován budovou místního zámku[2], proto byla fasáda doplněna lunetami a dalšími prvky typickými pro českou renesanci. Stavební práce na budově byly dokončeny v roce 1907.[3]

Škola měla s nedalekým Smetanovým domem tvořit okolo dnešního Komenského náměstí jádro moderně budované části města, k realizaci ostatních staveb však již nedošlo. Velkolepost fasády budovy byla při jejím dokončení v litomyšlském tisku kritizována.[4]

Budova v době svého vzniku sloužila nejen jako dívčí škola, ale také jako Soukromý městský ústav ku vzdělání učitelek. Ten byl v roce 1921 zestátněn[3] a přejmenován na Koedukační ústav učitelský v Litomyšli. Ten působil až do druhé světové války. V letech 1948 až 1952 byl provoz školy v původní budově na jistou dobu přerušen. Poté zde pedagogická škola působila dál, po nějakou dobu nesla název po Zdeňku Nejedlém. Současný název i podobu má škola od roku 1996. Na počátku 21. století byla budova školy rekonstruována.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NEJEDLÝ, Zdeněk. Litomyšl – Tisíc let života českého města, kniha druhá. Praha: Státní nakladatelství politické literatury, 1954. S. 149. 
  2. NEJEDLÝ, Zdeněk. Litomyšl – Tisíc let života českého města, kniha druhá. Praha: Státní nakladatelství politické literatury, 1954. S. 150. 
  3. a b SKŘIVÁNEK, Milan. Litomyšl 1259–2009. Litomyšl: Město Litomyšl, 2009. 616 s. ISBN 978-80-254-5129-8. S. 246. 
  4. Článek na portálu lam.litomysl.cz (česky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]