Vousivka ploskohlavá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxVousivka ploskohlavá
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádželvy (Testudines)
Podřádskrytohlaví (Pleurodira)
Čeleďmatamatovití (Chelidae)
RodPlatemys
Binomické jméno
Platemys platycephala
Schneider; 1792
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vousivka ploskohlavá, někdy nazývaná též Želva plochohlavá (Platemys platycephala) je částečně vodní želva vyskytující se na severu Jižní Ameriky. Jedná se o jediný žijící druh rodu Platemys.

Poddruhy[editovat | editovat zdroj]

Tento druh želvy vytváří dva poddruhy. Jedním je P. p. platycephala, který se vyskytuje v Brazílii, Bolívii, Kolumbii, Guyaně, Venezuele a na většině území rozšíření tohoto druhu v Peru, a druhým, méně rozšířeným poddruhem je P. p. melanonata, vyskytující se v Ekvádoru a přilehlých severních oblastech Peru. Hlavním rozdílem mezi poddruhy je zbarvení krunýře, P. p. melanonatakarapax celý tmavě hnědý nebo černý.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vousivka ploskohlavá dosahuje délky 14–17 cm. Samice jsou v průměru o něco menší než samci a mají kratší ocas. Při ohrožení želva zatáhne všechny vnější části těla do krunýře, přičemž krk stočí na stranu a hlavu schová pod krunýř. Má mimořádně plochý krunýř, který jí umožnuje skrývat se pod kameny a v nánosech vodního detritu. Karapax je tmavý, kaštanově hnědý nebo žlutý s hnědými skvrnami a dvěma podélnými hřebeny. Želva plave špatně, obývá mělké kalužiny či tůně a pohybuje se v lese po zemi. Potravu hledá na souši i ve vodě. Živí se vodním hmyzem, červy, plži, obojživelníky a některými druhy rostlin. Samice snáší do mělké rýhy nebo přímo na povrch půdy jediné vejce a zakrývá ho tlejícím listím.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Twist-necked turtle na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]