Vojtěch Schwab

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho kanovnická Milost
Vojtěch Schwab
Sídelní kanovník litoměřické kapituly
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Období služby17661792
ZnakZnak
Osobní údaje
Datum narození1723–1724
Datum úmrtí27. září 1792
Místo úmrtíLitoměřice, Habsburská monarchie
PovoláníŘímskokatolický duchovní
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vojtěch Schwab, (1723–1724[p 1]27. září 1792, Litoměřice)[1] byl český římskokatolický duchovní, sídelní kanovník Katedrální kapituly u sv. Štěpána v Litoměřicích.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vojtěch Schwab patřil mezi nejbližší spolupracovníky 6. litoměřického biskupa Emanuela Arnošta z Valdštejna, který ho roku 1766 instaloval kanovníkem litoměřické kapituly u sv. Štěpána.

Z mnoha úkolů mu připadla i práce v komisi při rušení jezuitského řádu v roce 1773. Dekret o zrušení jezuitského řádu došel na litoměřickou biskupskou konzistoř 20. října 1773. Dne 25. listopadu 1773 odjel s komisí v níž byl litoměřický krajský hejtman Wolfgang von Schönau a sekretář konzistoře K. Hartmann do liběšické jezuitské rezidence. Sekretář Hartmann přečetl zrušovací dekret v jehož důsledku muselo všech patnáct jezuitských kněží a osm laických bratří v čele s posledním superiorem K. Pieschingerem liběšickou rezidenci opustit. Po opuštění rezidence jezuity byl v Liběšicích rozchvácen i zdejší majetek, mezi nímž byla především neobyčejně cenná knihovna, v níž byla i celá řada starých rukopisů zabavených mezi nekatolíky. Rezidence i celé panství připadlo náboženskému a studijnímu fondu.[2]

Jako litoměřický kanovník zažil po smrti biskupa Emanuela Arnošta z Valdštejna příchod jeho nástupce Ferdinanda Kindermanna, který do Litoměřic přijel na biskupskou intronizaci 10. října 1790. S novým biskupem však Schwab spolupracoval jen krátce, protože v roce 1792 zemřel.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Matrika Z udává věk při úmrtí 68 let.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]