Vojinovićův most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Částečně zasypané oblouky mostu.

Vojinovićův most (albánsky Ura e Gurit, srbsky Војиновића мост/Vojinovića most) je historický památkově chráněný kamenný most, nacházející se ve městě Vučitrn v Kosovu. Vznikl pravděpodobně na konci 14. nebo na počátku 15. století. Svůj název má podle bratrů Vojinovićů, kteří jej podle legendy srbského kosovského obyvatelstva nechali zbudovat. Albánský název mostu (Ura e Gurit) znamená v překladu Kamenný most. Most překonával řeku Sitnici.

Dlouhý je 135 m, má pět kamenných oblouků. Cesta na mostě je široká pět/šest metrů.[1][2] Asymetrické oblouky mají šířku až třináct metrů. Most byl budován v několika fázích z různých druhů kamene.

Most patří k nejstarším svého typu na území Kosova. Jeho původ je pravděpodobně ještě z dob před příchodem Osmanské říše. Byl vybudován nejspíše pro potřeby obchodníků, jejichž karavany procházely přes Vučitrn z Dubrovníka do Skopje. Most byl renovován a v současné době je veden v databázích jak Srbska tak i Kosova jako kulturní památka. Zatímco srbské památkové úřady jej vedou jako kulturní památku mimořádného významu, kosovská správa jej eviduje jako kulturní památku 859/49; LZVM s číslem 2851.

Most se nacházel ve výšce 7,5 m nad údolím řeky až do roku 1902. Po té době však řeka Sitnica změnila své koryto, a část původního vyschlého byla zasypána. Proto se mostovka dnes nachází pouhých 3,7 m nad terénem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Profil mostu na stránkách Srbské akademie věd a umění (SANU) (srbsky)
  2. [ Profil mostu na portálu kosovského ministerstva kultury (anglicky). dtk.rks-gov.net [online]. [cit. 2016-09-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-11-13.  Profil mostu na portálu kosovského ministerstva kultury (anglicky)]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]