Vojenská známka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Americká vojenská známka z období druhé světové války

Vojenská identifikační známka (česky též hovorově Vojenská psí známka dle anglického Dog tag) je malý tenký kovový plíšek s vyraženým jednoznačným identifikačním číslem, který mají vojáci obvykle zavěšen na krku. Známka slouží především k přesné identifikaci mrtvých nebo těžce raněných vojáků v poli během válečných operací. Její výhoda spočívala v tom, že i po mnoha letech bylo možno identifikovat tělesné ostatky mrtvého vojáka a řádně jej pohřbít i s jeho jménem a příjmením. Dnes jde však také o módní doplněk.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vojenská známka ČSSR vložená ve vojenské knížce

První vojenské známky se začaly používat již v druhé polovině 19. století a používají se dodnes v mnoha armádách světa. Dnes se jedná, mimo jiné, také o specifický sběratelský artikl.

Vzhled identifikačních známek se liší dle národu, jenž je používá. Nejčastější a nejznámější je americká verze. Za zmínku stojí například německá verze (Bundeswehr), kde se jedná o jeden kus, který je rozlomitelný na dvě poloviny.

Po úmrtí vojáka v boji se známka nebo její odlomitelná část snímá z řetízku a vkládá pod jazyk pro pozdější identifikaci, pokud to stav ostatků dovoluje. Na známky se obvykle napsalo jméno, příjmení, trvalé bydliště[zdroj?] a krevní skupina.

Československo a Česká republika[editovat | editovat zdroj]

V ČSSR byla kovová vojenská známka o rozměrech 30x15 mm vkládána na provázku do vojenské knížky.[1] Armáda ČR vybavuje české vojáky plíškem o rozměrech cca 25x15 mm, kde je uvedeno příjmení a jméno (další příjmení nebo jména se uvádějí zkráceně za příjmením nebo jménem, pokud je nelze na osobní známce uvést v nezkrácené podobě), osobní číslo, označení státní příslušnosti podle mezinárodních standardů kódem CZE a krevní skupina. Vojákovi se vydá sada osobní známky, kterou tvoří 2 stejné kusy osobní známky, 1 kus závěsného řetízku o délce 685 mm, 1 kus závěsného řetízku o délce 140 mm a 2 kusy chrániče. Osobní známka a řetízek jsou vyrobeny z korozivzdorné, žáruvzdorné, žáropevné a antialergické oceli, umožňující jejich sterilizaci a dekontaminaci. Voják v činné službě nosí vojenskou známku v sadě, a to tak, že řetízky jsou spojeny a na každém z nich je zavěšen 1 kus osobní známky. Voják v činné službě mimo stav ohrožení státu nebo válečný stav nosí sadu při sobě, nerozhodne-li služební orgán, že ji nosí na krku.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Identifikční známky v československé armádě [online]. Válka.cz [cit. 2020-11-03]. Dostupné online. 
  2. Vyhláška ministerstva obrany č. 328/2016 Sb., o stanovení vzoru dotazníku, vzorů vojenských dokladů a nakládání s nimi a vzoru osobní známky a pravidel jejího nošení. In: Sbírka zákonů. 2016. Dostupné online. § 7. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]