Vodní nádrž Barbora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jezero Barbora
Jezero Barbora - hlavní pláž. V pozadí hřbet Krušných hor.
severní část jezera v zimě 2022
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresTeplice
Vodní nádrž Barbora
Vodní nádrž
Barbora
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha63 ha
Délka1,3 km
Šířka1,0 km
Objem11 500 000 m3
Max. hloubkaaž 60 m
Prům. hloubka23 m
Ostatní
Typantropogenní
Nadm. výška250 m n. m.
Přítok vodypotok Bouřlivec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vodní nádrž Barbora je umělé jezero v Mostecké pánvi, severně od vesnice Oldřichov a jihozápadně od města Košťany, zhruba 6 km na západ od Teplic. Vodní plocha zasahuje do dvou katastrálních území: Oldřichov u Duchcova a Verneřice u Hrobu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V minulosti se v okolí Oldřichova těžilo hnědé uhlí, mj. v hlubinném dole Barbora. V roce 1957 se ve stejné lokalitě začalo těžit povrchovým způsobem. Po vytěžení lomu vznikla zbytková jáma o rozloze přes 70 ha s názvem Barbora. Ta byla v 70. letech 20. století zatopena důlní vodou, vznikla tak vodní nádrž o rozloze 55 ha hluboká až 60 m. Později byl samovolně naplněný lom zprůtočněn přivedením vody z nedalekého potoka Bouřlivce.[1]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V současné době je v nádrži kvalitní pramenitá voda s dobrou průhledností. Plocha je využívána pro rekreační koupání a slouží také k výcviku sportovních potápěčů, k jízdám na plachetnicích nebo jako plocha pro windsurfing. V letních měsících je oblíbeným cílem návštěvníků z celého regionu Teplicka a Duchcovska i širšího okolí.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Barbora: Kdysi to byl lom, kde se těžilo uhlí. Teď je to krásné jezero. Denik.cz [online]. 2015-11-15 [cit. 2018-06-27]. Dostupné online. 
  2. Koupání v přírodě. Kdysi tajná místa dnes často zná celé okolí. I tak ale lákají. Deník.cz [online]. 2019-06-29 [cit. 2019-06-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]