Vlajky Rakouska-Uherska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Císař František Josef I. s vlajkami obou částí monarchie

Vlajka Rakouska-Uherska nebyla nikdy oficiálně zavedena pro spory mezi rakouskou a uherskou částí monarchie. Každá z obou částí používala vlajku svou.

Kromě toho užívalo Rakousko-Uhersko řady dalších odvozených a služebních vlajek. Existovala tak např. kompromisní společná tzv. obchodní vlajka,[1] reprezentující monarchii v civilním námořním provozu a v diplomatických vztazích.[2] Dále to byla válečná vlajka, vlajka válečného loďstva, císařská vlajka a další.[3]

Státní vlajky[editovat | editovat zdroj]

Dobová pohlednice s císaři Německa a Rakouska-Uherska

Jádrem Rakouska-Uherska byla duální monarchie, která byla reálnou unií mezi Předlitavskem, severní a západní částí bývalého rakouského císařství, a Uherským královstvím (Zalitavskem), východní a jižní části monarchie. Po reformách z roku 1867 byly rakouské a uherské státy mocensky rovnocenné. Oba státy prováděly společnou zahraniční, obrannou a finanční politiku, ale všechny ostatní vládní schopnosti byly rozděleny mezi příslušné státy. Obě části používaly vlastní státní vlajku.

Třetí složkou unie bylo Chorvatsko-slavonské království, autonomní oblast pod uherskou korunou, která v roce 1868 vyjednala chorvatsko-uherské vyrovnání.

Služební vlajky[editovat | editovat zdroj]

Popis společné rakousko-uherské obchodní vlajky[editovat | editovat zdroj]

Obchodní loď SS Carniola
Obchodní loď SS Helouan

Vlajku tvoří tři stejně velké vodorovné pruhy, spodní pruh rozděluje vlajku na dvě poloviny. Pravá polovina se zeleným pruhem představuje uherskou část, levá polovina s červeným pruhem rakouskou část. V bílém pruhu se nacházejí znaky obou částí rakousko-uherského mocnářství. Symbolika barev obou polovin je totožná se symbolikou barev dnešního Rakouska a Maďarska.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GREGOROVIČOVÁ, Eva; SEDLÁČEK, Pavel. Česká panovnická a státní symbolika. Vývoj od středověku do současnosti. Praha: Státní ústřední archiv, 2002. S. 69–70. 
  2. AGSTNER, Rudolf. Handbuch des k. (u.) k. Konsulardienstes. Wien: new academic press, 2018. Dostupné online. S. 3, 51. 
  3. Rakousko-Uherská vlajka na Flags of the World

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]