Vlado Černozemski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vlado Černozemski
Narození19. října 1897
Velingrad
Úmrtí9. října 1934 (ve věku 36 let)
Marseille
Příčina úmrtízhmožděnina
Povolánířidič a revolucionář
Politická stranaVMRO (od 1922)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vlado Černozemski (19. října 18979. října 1934), narozen jako Veličko Dimitrov Kerin (bulharsky Величко Димитров Керин) byl bulharský revolucionář a atentátník.

Narodil se ve vesnici Kamenica (dnes součást města Velingrad). V roce 1922 se připojil k nacionalistické organizaci VMRO, na jejíž aktivitách se podílel. V roce 1924 spáchal atentát na předsedu bulharské komunistické strany, Dimo Hadjidimova a za tento čin byl o čtyři roky později odsouzen k trestu smrti. Roku 1932 však získal amnestii a věznici tak mohl opustit. Roku 1930 zavraždil na příkaz Ivana Mihajlova dalšího z členů levého křídla organizace VMRO.

Černozemski spolu s dalšími bojovníky VMRO pronikali na území té části Makedonie, s bulharskou většinou, která v meziválečném období patřila Jugoslávii. Účastnili se více než patnácti soubojů s tehdejšími jugoslávskými policejními silami, které se snažily krutý, anti-bulharský režim v Makedonii bránit. Nejvýznamnější akcí Černozemského byl atentát na jugoslávského krále Alexandra I. v Marseille 9. října 1934. Důvodem byl teror nad bulharským obyvatelstvem. Panovníka se mu podařilo úspěšně zabít, zastřelil ho v autě spolu s francouzským zahraničním ministrem Louisem Barthou. Černozemski při tomto činu byl také zabit, 10 dní před svými nedožitými 37. narozeninami.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vlado Chernozemski na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]