Vladimír Ira

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
prof. RNDr. Vladimír Ira, CSc.
Narození25. října 1952
Písek
Alma materUniverzita Komenského v Bratislavě
PovoláníHumánní a regionální geograf
ZaměstnavatelGeografický ústav SAV
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vladimír Ira (25. října 1952, Písek) je samostatným vědeckým pracovníkem Geografického ústavu SAV v Bratislavě v oblasti humánní geografie a regionální geografie. Dlouhodobě se zaměřuje zejména na behaviorální geografii, geografii času, urbánní geografii a environmentální geografii. V Geografickém ústavu SAV působí od roku 1981, v letech 2006 až 2016 byl jeho ředitelem.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

V letech 1971 až 1976 studoval studijní obor geografie na Prírodovedecké fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě. Titul docent získal v roce 2007 na Fakulte humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove a titul profesor v roce 2011 na Prešovskej univerzite v Prešove. Jako hostující vědecký pracovník působil i ve Velké Británii (Univerzita v Cambridge v letech 1994–1995) a Švédsku (Univerzita v Göteborgu v roce 2001).

Práce v zahraničí mu umožnila přenést nové poznatky z geografického výzkumu vztahu „člověk-prostředí“ do vědeckého prostředí v Česku a na Slovensku.[2] Je autorem nebo spoluautorem 15 vědeckých a 9 odborných monografií, 26 kapitol v monografiích, 69 článků v časopisech a dalších publikací, na které získal téměř 1600 ohlasů, z toho 405 je evidovaných v databázích Web of Science a Scopus. Velmi aktivní byl v rámci pedagogické činnosti na více pracovištích: Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského, Academia Istropolitana, Fakulta sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci a Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V rámci doktorského studia pod jeho vedením úspěšně dokončilo studium 7 absolventů, u dalších dvou úspěšných absolventů byl školitelem specialistou.

Je aktívním členem redakčních rad 12 mezinárodních a domácích časopisů. Působí v mnoha vědeckých společnostech: Slovenská geografická spoločnosť pri SAV, Česká geografická společnost, The Association of American Geographers, Spoločnosť pre trvalo udržateľný život v Slovenskej republike, Slovenský národný komitét programu UNESCO Človek a Biosféra Slovenský národný komitét programu UNESCO MOST, Slovenská asociácia Rímskeho klubu, Advisory Board Global Urban Development (Washington, DC).

Za svou činnost získal celou řadu mezinárodních i domácích ocenění.

Přehled ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Global Security Fellowship, University of Cambridge, Cambridge, Veľká Británia, 1994–1995
  • Salzburg Seminar Fellowship (Sustainable Rural Community Development – Session 353), Salzburg Seminar, Salzburg, Rakousko 1998
  • Svenska Institutet Gest Scholarship, Göteborg Universitet, Göteborg, Švédsko, 2001
  • Ocenenie za aktívny, tvorivý prínos a podporu aktivít orientovaných na implementáciu trvalo udržateľného rozvoja na Slovensku, UNDP – MŽP SR – REC, 2001
  • Hubert H. Humphrey Fellowship, University of Minnesota, Minneapolis, USA, 2002
  • Cena SAV za vedecko-výskumnú činnosť (za výsledky v oblasti spolupráce s VŠ), 2008
  • Pamätná medaila Fakulty prírodných vied UKF v Nitre, 2009
  • Cena Slovenskej akadémie vied za vedecko-popularizačnú a vzdelávaciu činnosť, 2010
  • Čestná plaketa SAV Dionýza Štúra za zásluhy v prírodných vedách, 2012
  • Čestné členství České geografické společnosti, 2018
  • Pamätná medaila pri príležitosti 100. výročia založenia Univerzity Komenského v Bratislave, 2019

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Profesor Vladimír Ira byl jmenován významnou osobností SAV. geography.cz [online]. [cit. 2022-10-28]. Dostupné online. 
  2. Geografie času - přednáší ředitel Geografického ústavu Slovenské akademie věd v Bratislavě prof. Vladimír Ira. v 10.00 v místnosti C4.. T-uni [online]. Technická univerzita v Liberci [cit. 2022-10-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]