Vladimír Dolejš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PhDr. Vladimír Dolejš
Narození17. června 1950 (73 let)
České Budějovice
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníspisovatel a novinář
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vladimír Dolejš (* 17. června 1950 České Budějovice) je motoristický publicista, producent televizních a audiovizuálních děl, autor mnoha televizních pořadů z oblasti motorismu a několika knižních publikací z motoristického sportu.

Novinářská kariéra[editovat | editovat zdroj]

Po maturitě na Střední všeobecně vzdělávací škole v Českých Budějovicích nastoupil 19. srpna 1968 jako novinářský elév v Československém rozhlase v Českých Budějovicích. Po studiu na někdejší Fakultě sociálních věd a publicistiky Univerzity Karlovy v Praze (19691974) spolupracoval jako externista s Československou televizí, později jako redaktor.

V Československé a České televizi působil v letech 1974–1998 jako redaktor, scenárista, moderátor a režisér pořadu Auto Moto Revue, dramaturg a komentátor sportovních a motoristických přímých přenosů a záznamů, dramaturg, scenárista a režisér dokumentárních motoristických pořadů, moderátor sportovních částí zpravodajských pořadů a pořadu Branky, body, vteřiny.

Po odchodu z České televize působil jako producent, scenárista, režisér a moderátor pořadu Motorsport TV3 pro televizní stanici TV3, totéž vykonával pro pořad MoDoRevue stanice TV Praha a záznamy sportovních motoristických pořadů Galaxie Sport. Působil jako komentátor českého vysílání televizní stanice Eurosport. Publikoval a publikuje řadu materiálů s převážně motoristickou tematikou v denním, odborném i dalším periodickém a neperiodickém tisku, rozhlasových stanicích a na Internetu. Od roku 2013 působí v redakci Motorsport revue, kde publikuje videoreportáže ze závodů rally a dalších motoristických akcí, vlastní testy automobilů apod. Mezi roky 1984 - 2005 aktivní jezdec automobilového sportu. Věnoval se zejména rallye, ale také závodům na okruzích a rallyecrossu, v sezónách 1994 a 1995 obsadil v mistrovství ČR vždy třetí místo ve třídě N do 2000 cm³. Startoval s vozy Lada, Škoda, Mazda, Ford, Honda, zejména ale Nissan.

Pedagogická činnost[editovat | editovat zdroj]

Dílo – výběr[editovat | editovat zdroj]

  • Hvězdy na čtyřech kolech, Automedia 1997
  • Česká rallye 1992–2002, Computer Press 2003
  • Česká rallye a rallysprint 2003, Computer Press 2004
  • Česká rallye a rallysprint 2007, Grada 2007

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]