Vitalij Skakun

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vitalij Volodymyrovyč Skakun
Rodné jménoVitalij Volodymyrovyč Skakun
Narození19. srpna 1996
Berežany, Ternopilská oblast, Ukrajina
Úmrtí24. února 2022 (ve věku 25 let)
Heničesk, Chersonská oblast, Ukrajina
NárodnostUkrajina
Vojenská kariéra
HodnostUkrajinské námořnictvo
Doba služby2021-2022
SložkaUkrajinské námořnictvo
BitvyChersonská ofenzíva
VyznamenáníHrdina Ukrajiny
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Vitalij Skakun (19. srpna 1996, Berežany24. února 2022, Heničesk) byl ukrajinský mariňák a válečný hrdina, který se svým hrdinským činem zasloužil o záchranu ukrajinského města Cherson. Skakun za cenu vlastního života odpálil most, který byl jediným přístupovým bodem do města ze strany útoku.

Život[editovat | editovat zdroj]

Během ruské invaze Ukrajiny byl Skakunův prapor nasazen ke střežení mostu u obce Heničesk, aby zpomalil postup invazních ruských jednotek na sever z okupovaného Krymského poloostrova.[1] Kvůli nečekaně rychlému a tvrdému útoku ruských vojsk po celé Ukrajině neměla téměř žádná ukrajinská posádka dostatek času na přípravu obrany. Taktéž tomu bylo v Chersonské oblasti, ke které se blížila kolona ruských bojových vozidel také na východě přes Heničesk. Jediný možný způsob, jak zastavit postup těchto jednotek, byl zničit místní most. Vitalij Skakun se tedy dobrovolně přihlásil k umístění výbušnin na most, který umožňoval průjezd do Chersonské oblasti z Krymu na východě.[2] Po umístění a aktivování výbušnin již neměl Vitalij Skakun kvůli nečekaným problémům dostatek času na to, aby se stáhl z mostu. Celou situaci před osudným incidentem ještě stihl řádně popsat svým kolegům vojákům. Krátce na to došlo k explozi výbušnin, které zdemolovaly most a taktéž usmrtily Vitalije.[3] Tímto hrdinským činem výrazně zpomalil postup ruských nepřátelských jednotek, které musely použít delší trasu, a získal potřebný čas pro lepší a strategičtější rozmístění ukrajinských vojenských jednotek v oblasti.[4]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Ukrajinští úředníci hned po jeho smrti začali pracovat na udělení posmrtných vojenských vyznamenání Skakunovi.[5]

Dne 26. února 2022 byl Skakunovi prezidentem Volodymyrem Zelenskyim in memoriam udělen titul Hrdina Ukrajiny.[6]

Zastupitel Prahy 6 za STAN Libor Bezděk navrhl dne 28. února 2022 pojmenovat most v ulici Korunovační, kde sídlí velvyslanectví Ruské federace, jako most Vitalije Skakuna. Zastupitelstvo Prahy 6 návrh schválilo a postoupilo k dalšímu posouzení radě hlavního města Prahy, v jejíž kompetenci pojmenovávání je.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PEACOCK, Alice. Ukrainian soldier 'blows himself up to destroy bridge' and stop Russian forces. mirror [online]. 2022-02-25 [cit. 2022-02-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Ukrainian soldier blows himself up on bridge to prevent Russian advance [online]. [cit. 2022-02-26]. Dostupné online. 
  3. Facebook [online]. [cit. 2022-02-26]. Dostupné online. [self-published]
  4. Ukrajinský voják se odpálil na mostě, aby zablokoval postup ruských tanků [online]. [cit. 2022-02-26]. Dostupné online. 
  5. "Heroic" Ukrainian soldier blows up bridge, himself to halt Russia advances. Newsweek [online]. 2022-02-25 [cit. 2022-02-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Vitalii Skakun, who blew up the bridge in Henichesk at the cost of his own life, is a graduate of Lviv Polytechnic | Lviv Polytechnic National University. lpnu.ua [online]. [cit. 2022-02-27]. Dostupné online. 
  7. Praha 6 podpoří Ukrajinu. Na financování pomoci připravila 111 milionů korun • Aktuality • Praha 6. www.praha6.cz [online]. [cit. 2022-03-30]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]