Vita Christi (expozice církevního umění)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vita Christi (Život Kristův)[1] je název stálé výstavy středověkého a novověkého umění (plastiky, malby, knižní malby a v malé míře uměleckého řemesla), jež je dominantní náplní Diecézního muzea v Brně.[2]

Struktura[editovat | editovat zdroj]

Koncept výstavy je postaven na významových liturgických okruzích, které jsou předřazeny před chronologickou nebo teritoriálně slohovou koncepční strukturu, jež jsou obvyklé u obecných muzeí. Církevní muzeum v souladu se svým posláním a teleologií upřednostňuje věroučnou strukturu. Výstava, která byla vytvořena v roce 1999 a je umístěna v moderně pojaté a vybavené expozici, je členěna do 7 okruhů:

Tato věroučná tematika je naplněna hodnotnými díly původem z celého teritoria Brněnské diecéze, z nichž některé dosahují značně mezinárodní pozornosti.[3]

Vystavená díla[editovat | editovat zdroj]

Celkem je představeno bezmála padesát exponátů, ne více než aktuální prostorová možnost prelatury (Macellova paláce) dovolí. Nejstarším a poměrně nově přibylým dílem je Madona z Klentnice (1290),[4] raně gotická dřevořezba v těsně podživotní velikosti restaurovaná v atelieru prof. Karla Strettiho.[5] Vrcholem pak je deskový obraz Madony z Veveří (1350 ?),[6] svěřený do péče muzea v březnu 2016, který byl dříve vystaven v Národní galerii v Praze. Přírůstek této mimořádné malby si vyžádal drobné koncepční i prostorové změny.

Autorem libreta výstavy je Karel Rechlík a odborným garantem historik umění a vyučující na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity Aleš Filip. Výstava představuje významnou sondu do moravského a v některých rysech i středoevropského umění v rozmezí pěti století (1290 – 1790). Výstava se řadí jako nejmenší, ale odborně hodnotná, po bok větším expozicím s podobným záběrem v Moravské galerii v Brně, Národní galerii v Praze a Arcidiecézním muzeu v Olomouci. Výstava je vyjma neděle běžně přístupná veřejnosti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Expozice Vita Christi
  2. Expozice sakrálního umění Vita Christi. ČT 27.6. 2006
  3. Tuřanská Madona. ČTK 15. 10. 2008. www.ceskenoviny.cz [online]. [cit. 2016-03-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-14. 
  4. Klentnická madona v Diecézním muzeu v Brně
  5. Atelier Karla Strettiho. artycok.tv [online]. [cit. 2016-03-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-29. 
  6. Madona z Veveří dorazila do Diecézního muzea v Brně. Lidové noviny 7. 3. 2016

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Oficiální webové stránky Vita Christi