Zmije Latasteova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Vipera latastei)
Jak číst taxoboxZmije Latasteova
alternativní popis obrázku chybí
Zmije Latasteova
Stupeň ohrožení podle IUCN
zranitelný
zranitelný[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Nadtřídačtyřnožci (Tetrapoda)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádšupinatí (Squarnata)
Podřádhadi (Serpentes)
Čeleďzmijovití (Viperidae)
Podčeleďzmije (Viperinae)
Rodzmije (Vipera)
Binomické jméno
Vipera latastei
Bosca, 1878
Areál rozšíření
Synonyma
  • Vipera latasti [sic] Boscá, 1878
  • Vipera latastei Boscá, 1879
  • Vipera berus aspis var. latastei
    Camerano, 1889 (nomen illegitimum)
  • Vipera latastii [sic] Boulenger, 1896
  • Vipera latasti [sic] Mertens, 1925
  • Latastea latastei A.F. Reuss, 1929
  • Rhinaspis latastei nigricaudata
    A.F. Reuss, 1933
  • V[ipera]. ammodytes latastei
    Schwarz, 1935
  • Vipera latastei latastei
    Saint-Girons, 1953
  • Vipera (Rhinaspis) latastei latastei
    Obst, 1983[2]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zmije Latasteova (Vipera latastei, Vipera lataste či Vipera latasti) je had z čeledi zmijovitých. Žije na Iberském poloostrově a v severozápadní Africe. Je pojmenovaná po francouzském herpetologovi Fernandu Latasteovi.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zmije Latasteova je charakteristická malým výrůstkem na nose, čímž se podobá zmiji růžkaté. Dorůstá délky 50 až 70 cm. I tento druh má typickou zmijovitou kresbu na hřbetě. Samec má klikatý pruh na zádech tmavohnědý, někdy černý, samice má proužek zelenavě hnědý, uprostřed obyčejně světlejší. Hlava je relativně velká, trojúhelníková a velmi zřetelně oddělená od krku.[3]

Má účinný jed, a proto může být pro člověka nebezpečná. Avšak není vůbec útočná a je navíc velmi pomalá. K uštknutí dochází zřídka dokonce i tehdy, když na ni neopatrný člověk šlápne.

Rozšíření a biotop[editovat | editovat zdroj]

Tato malá zmije obývá téměř celý Iberský poloostrov (Španělsko a Portugalsko), kromě úplně nejsevernější části, a vyskytuje se i v pobřežních oblastech severní Afriky, v Maroku a na severu Alžírska. Její přítomnost v Tunisku je nejistá.[4] Obývá kamenitou krajinu, stráně, pahorkatiny, řidší lesy ale i pobřežní duny. Vystupuje až do nadmořské výšky 2780 m.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Je živorodá, samice vrhá 2 až 13 mláďat, která po narození měří 14 až 18 cm. Samice rodí v průměru pouze jednou za tři roky.[4] Mláďata se živí nejdříve hmyzem, později menšími ještěrkami. V druhém roce života už loví myši a jiné drobné hlodavce, případně ptáky. Kontrastně zbarvený (často do žluta) konec ocasu zřejmě používá k nalákání kořisti.[3] V listopadu a prosinci se zmije Latasteova uchyluje do zimních úkrytů a přezimuje v nich dva až čtyři měsíce. Obvykle koncem února nebo v březnu tyto skrýše zase opouští a krátce poté nastává období páření. Délka zimního spánku se řídí podnebím země, kde zmije žijí. Nejdéle trvá zimní spánek u vysokohorských populací ve Španělsku.

Tato zmije je vedená jako zranitelný druh. Ohrožuje ji ztráta biotopu, pronásledování lidmi a usmrcování automobily.[3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vretenica ostronosá na slovenské Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. McDiarmid RW, Campbell JA, Touré T. 1999. Snake Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference, Volume 1. Herpetologists' League. 511 pp. ISBN 1-893777-00-6 (series). ISBN 1-893777-01-4 (volume).
  3. a b c Raulophis. MicroDocu - La víbora hocicuda (Vipera latastei) - parte I [online]. 2019-03-17 [cit. 2020-10-27]. Video. Dostupné online. 
  4. a b c MIRAS, Jose Antonio Mateo; CHEYLAN, Marc; NOUIRA, M. Saïd. Vipera latastei. IUCN Red List of Threatened Species [online]. IUCN, 2008-12-14 [cit. 2020-10-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-03-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]