Vin Fiz Flyer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vin Fiz Flyer
První vzlet letadla
První vzlet letadla
UrčeníExperimentální
VýrobceBratři Wrightové
ŠéfkonstruktérWilbur a Oliver Wrightovi
První let17. září 1911
Vyřazeno3. dubna 1912 (havárie)
UživatelVin Fiz
Vyrobeno kusů1
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vin Fiz Flyer byl letoun, na kterém byl uskutečněn první přelet USA. Ve skutečnosti se jednalo o Wright Model EX, jen s jiným názvem, protože přelet financovala společnost Vin Fiz. Stroj havaroval dne 3. dubna na jedné pacifické pláži, a v jeho troskách zahynul i jeho pilot Rogers P. Calbraith.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

V roce 1911 nechal americký milionář William Randolph Hearst vyhlásit soutěž o první přelet Spojených států amerických s výhrou 50 000 dolarů. Do soutěže se zapojil Rogers P. Calbraith, který získal jako sponzora společnost Vin Fiz vyrábějící šumivá vína. Od bratří Wrightů si nechal vyrobit letoun Wright Model EX, který měl nekrytou kabinu, byl poháněn jedním šestiválcovým motorem, který přenášel energii na tažné vrtule. Stroj se ovládal pomocí dvou pák, které roztáčely řetězy od jízdního kola, které byly převedeny na všechny důležité části letadla. Letoun měl i směrovku a výškovku. Jeho délka byla 8,53 m, rozpětí křídel bylo 9,75 m, a hmotnost činila 567 kg.

Přelet USA a havárie[editovat | editovat zdroj]

Dne 17. září letoun poprvé vzlétl z letiště u zálivu Sheepshead. Za celou dobu letu se stalo 15 havárií, letoun byl pětkrát kompletně zničen, a při přistání v Pasadeně v Kalifornii z něj zbývaly jen vzpěry, motor a směrovka. Letoun přeletěl USA za 49 dní, ale odměnu Rogers nedostal, protože přiletěl po termínu. Společnost Vin Fiz, mu ale za každou míli dávala pět dolarů. Konečný rozpočet Rogerse činil tedy 21 605 dolarů, přičemž uletěl 4 321 mil, tedy 6 957 km. Peníze mu ale moc dlouho nevydržely, protože už 3. dubna 1912, havaroval se svým letounem na jedné pacifické pláži.

Literatura[editovat | editovat zdroj]