Vilém Trčka z Lípy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vilém Trčka z Lípy
Vilém Trčka z Lípy (kopie náhrobního kamene)
Vilém Trčka z Lípy (kopie náhrobního kamene)
Hejtman Hradeckého kraje

Narození1532
Úmrtí22. října 1569 (ve věku 36–37 let)
Místo pohřbeníkrypta kostela Nejsvětější Trojice v Opočně
RodičeMikuláš Trčka z Lípy na Veliši
Johana ze Šelmberka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vilém Trčka z Lípy na Opočně a na Veliši (153222. října 1569, Jágry, Uhersko) byl český šlechtic z rodu Trčků z Lípy. Vlastnil opočenské a smiřické panství a zastával úřad hejtmana Hradeckého kraje.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vilém Trčka byl syn Mikuláše Trčky z Lípy a na Veliši a Johany ze Šelmberka.

V roce 1544 získal za 1000 kop grošů od svého bratrance Jana mladšího Trčky z Lípy opočenské panství včetně zámku Opočno. V roce 1551 podnikl v rámci poselstva české šlechty cestu do Itálie. V Janově se seznámil s renesancí. V tomto stylu poté pokračoval na opočenském zámku v rozsáhlé přestavbě, kterou započal již jeho bratr Zdeněk. Opočno si Vilém poté zvolil za své hlavní sídlo.

V roce 1555 se na hradě Kost oženil s Barborou z Biberštejna. Manželství ale bylo bezdětné, a proto Vilém odkázal své manželce smiřické panství a zámky Opočno a Frymburk, včetně měst Dobruška a Třebechovice pod Orebem sestře Veronice, vdově po Karlu ze Žerotína. To po Vilémově smrti vedlo ke sporům o vlastnictví zámku Opočno mezi Trčky a Žerotíny (zámek dokonce na několik let přešel do vlastnictví Žerotínů, neboť Veronika zemřela dříve než Vilém a dědická práva přešla podle Vilémovy závěti na její mužské potomky).[1] Spor se podařilo urovnat až sňatkem mezi Jaroslavem Trčkou z Lípy a Johankou ze Žerotína.

V 1562 byl povýšen jako první z rodu Trčků do panského stavu.

Zemřel 22. října 1569 ve věku 37 let. Pohřben byl v kostele Nejsvětější Trojice v Opočně,[2] hrob zdobí tesaný náhrobek zpodobňujícího zemřelelého v bojové zbroji. Jeho smrtí vymřela tzv. vlašimská větev rodu Trčků z Lípy. Vilémova éra bývá ze stavebního hlediska považována za jednu z nejvýznamnějších v historii opočenského zámku.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 9 v dějinách Smiřic [online]. Město Smiřice [cit. 2019-08-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  2. V opočenském zámeckém kostele bude poprvé v historii veřejnosti zpřístupněna hrobka rodu Trčků. Hradec Králové [online]. 2021-07-01 [cit. 2022-07-12]. Dostupné online. 
  3. Opočno za panování Trčků z Lípy [online]. Lukáš Bojčuk [cit. 2018-06-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-17. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]