Vilsonovo šetalište

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vilsonovo šetalište
Umístění
StátBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
MěstoSarajevo
Poloha
Historie
Pojmenováno poWoodrow Wilson
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled na řeku Miljacku na podzim z promenády

Vilsonovo šetalište (česky doslova Wilsonova promenáda) je nábřeží řeky Miljacky v hlavním městě Bosny a Hercegoviny, Sarajevu.

Promenáda s alejí[1] se táhne v délce cca 2,5-3 km západo-východním směrem od budovy společnosti Elektroprivreda BiH až k mostu Suady a Olgy blíže k centrální části města. K promenádě přiléhá řada správních budov, které jsou orientovány k frekventované ulici Zmaja od Bosne; mezi ně patří např. radnice općiny Novo Sarajevo.

Název[editovat | editovat zdroj]

Nábřežní promenáda lemovaná stromořadím vznikla v tomto místě už během rakousko-uherského období rozvoje města. Tehdy nesla název podle tehdejšího společného ministra financí, Benjámina Kállaye.[2] Současný název získala v roce 1918 po skončení první světové války. Během druhé světové války se jmenovala po Benitu Mussolinim, poté se jí vrátilo původní jméno a v letech 19601993 se jmenovala promenáda Mládeže (Omladinsko šetalište).[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek a na portálu furaj.ba (bosensky)
  2. R. DONIJA, Robert. Sarajevo: biografija grada. Sarajevo: Izdavač za istoriju, 2006. 462 s. Dostupné online. ISBN 9958-9642-8-7. S. 181. (bosenština) 
  3. Článek na portálu Sarajevo.travel (bosensky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]