Vila Ferdinanda Přibyla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vila Ferdinanda Přibyla
Základní informace
ArchitektVilibald Hieke
Výstavba1925–1930
Přestavba1940
StavebníkFerdinand Přibyl
Poloha
AdresaSlaný - Kvíček, ČeskoČesko Česko
UliceK. H. Borovského
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky106313 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vila Ferdinanda Přibyla je vila, kterou postavil majitel nedaleké přádelny bavlny ve slánské místní části Kvíček. Stavba čp. 37 v ulici K. H. Borovského stojí na pozemku parcelní číslo st. 74 vznikla přestavbou staršího objektu a je obklopena rozsáhlým parkem. Vila je místními obyvateli nazývána rovněž Zámeček u Benaru nebo Slánská Hluboká. S účinností od 22. listopadu 2018 je vila s oplocením, branami a částí parku prohlášena za kulturní památku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1918 koupil Ferdinand Přibyl, majitel mechanické tkalcovny v Krčíně u Nového Města nad Metují, slánskou přádelnu bavlny od dědiců jejího zakladatele, Honoré de Lisera (1835–1914).[1] Součástí areálu byl rovněž dům, ve kterém se nacházely hospodářské a správní kanceláře a v patře i obytné místnosti. Nový majitel přikoupil další přilehlé parcely a nechal dům přestavět na vlastní rezidenci. Stavební úpravy začaly pravděpodobně ve třicátých letech a byly dokončeny v roce 1940. Novou podobu domu navrhl slánský stavitel Vilibald Hieke.[2]

Vila s parkem byla původně od vlastního areálu přádelny oddělena jednoduchým plotem, jehož zbytky jsou stále patrné.[2]

U domu byl postaven dům správce. Přilehlý park byl doplněn řadou zahradních staveb a doplňků, jako byly pergoly, fontánky se sochami, mosty, alpinárium či asijský kout. Z těchto parkových doplňků se dochovaly pouze zlomky, park je neudržovaný. Celý areál je ohraničen zdí, brány a branky byly opatřeny monogramem majitele FP.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vila má velmi nepravidelný půdorys. Je dvoupodlažní s obytným podkrovím. Zbudována je v historizujícím stylu a připomíná britská venkovská sídla.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DRAHOTUŠSKÁ, Zuzana. Honoré de Liser, přádelna bavlněné příze [online]. Industriální topografie České republiky [cit. 2018-04-27]. Dostupné online. 
  2. a b c Památkový katalog : Vila továrníka Přibyla [online]. Národní památkový ústav [cit. 2018-04-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]