Vilém VIII. z Jülichu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vilém VIII. z Jülichu
Narození1382
Úmrtí22. listopadu 1428 (ve věku 45–46 let)
Bielefeld
PotomciGerhard VII, Duke of Jülich-Berg
OtecVilém VII. z Jülichu
MatkaAnna Falcká
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vilém VIII. z Jülichu (asi 138022. listopad 1428) byl nejmladším synem Viléma VII. z Jülichu a Anny Falcké.

Spolu se svým bratrem Adolfem se vzbouřil proti svému otci, ale v roce 1404 se vzdal a získal otcův titul hraběte z Ravenbergu, který zastával až do své smrti v roce 1428.

V roce 1401 byl Vilém jmenován biskupem v Paderbornu. Jmenoval ho papež Bonifác IX., a to díky vlivu Vilémova strýce, krále Ruprechta. Vilémův starší bratr Ruprecht stejnou funkci zastával v letech 1389–1394. Stejně jako jeho strýc, král Ruprecht, byl také Vilém stoupencem římských papežů. Vilém vyvolal velké nepokoje svým církevním reformním úsilím a hádal se s Waldeckem z Lippe o svrchovanost Padebornu nad částí Lippe. Přes územní politické úspěchy Vilém čelil opozici a v roce 1414 se zřekl Padebornu. Pokusil se stát kolínským arcibiskupem, ale nepodařilo se mu zvítězit proti Dětřichovi z Moers, který také Viléma nahradil ve funkci biskupa z Padebornu. Vilém se oženil s Dětřichovou neteří, Adélou z Tecklenburgu, a stal se otcem nové linie vévodů z Jülich-Bergu a hrabat z Ravensbergu, když jeho bratr Adolf zemřel bez dědice. Vilém a Adéla jsou pohřbeni ve Stiftskirche v Bielefeldu.

Rodina a potomci[editovat | editovat zdroj]

19. února 1416 se Vilém oženil s Adélou z Tecklenburgu, dcerou Mikuláše II. z Tecklenburgu a Alžběty z Moers. Měli spolu jednoho syna:

  1. Gerhard VII. z Jülichu

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku William VIII of Jülich, Count of Ravensberg na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]