Viktor Tichák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Viktor Tichák, Ph.D.
Zastupitel města Olomouc
(od roku 2022 také radní města)
Úřadující
Ve funkci od:
6. října 2018
Stranická příslušnost
ČlenstvíPiráti (od 2018)

Narození12. ledna 1990 (34 let)
Olomouc
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materUniverzita Palackého v Olomouci
Profesefilolog, germanista, bohemista a jazykovědec
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Viktor Tichák (* 12. ledna 1990 Olomouc) je český politik, lingvista a VŠ pedagog, od roku 2018 zastupitel a od roku 2022 radní města Olomouc, člen Pirátů.

Život[editovat | editovat zdroj]

Po absolvování Slovanského gymnázia Olomouc vystudoval českou a německou filologii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (získal titul Mgr.). V průběhu studia absolvoval semestr na Universität Bern ve Švýcarsku. Následně vystudoval v doktorském programu obor německý jazyk na téže fakultě (získal titul Ph.D.). Jedno funkční období působil jako místopředseda Akademického senátu FF UPOL, v rámci vědecko-výzkumných projektů byl několikrát v zahraničí. Jeho specializací je kontrastivní lingvistika, morfologie, slovotvorba, syntax, sémantika a vývoj jazyka.

V roce 2017 působil jako tajemník Letní školy slovanských studií Olomouc. V průběhu celého profesního života překládal, vedl jazykové kurzy, publikoval kromě odborných článků také jazykové okénko časopisu Listy.[1] Od roku 2019 pracoval jako odborný asistent na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, od roku 2020 také jako vědecký pracovník na Univerzitě Palackého v Olomouci,[2] než se stal uvolněným členem Rady města Olomouce.

Viktor Tichák žije ve městě Olomouc. Mezi jeho zájmy patří politika, hudba (člen kroměřížského sboru ZeSrandy), jazyky, turistika, cyklistika, cestování aj.[3]

Politické působení[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2018 je členem Pirátů. V komunálních volbách v roce 2018 byl zvolen jako člen Pirátů zastupitelem města Olomouc, a to na kandidátce subjektu „PIRÁTI A STAROSTOVÉ“.[4]

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2021 kandidoval jako člen Pirátů na 3. místě kandidátky koalice Piráti a Starostové v Olomouckém kraji[5], ale nebyl zvolen.

V komunálních volbách v roce 2022 obhájil mandát zastupitele města Olomouce na kandidátce uskupení ProOlomouc a Piráti. Bylo ujednáno že toto uskupení se bude podílet na vedení města Olomouce, v důsledku čehož se Viktor Tichák stal náměstkem primátora pro oblast školství, kultury a cestovního ruchu.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mgr. Viktor Tichák, Ph.D. [online]. Piráti a Starostové [cit. 2021-08-04]. Dostupné online. 
  2. Viktor Tichák, Informace, Práce a vzdělání [online]. Facebook.com [cit. 2021-08-04]. Dostupné online. 
  3. Mgr. Viktor Tichák [online]. Česká pirátská strana [cit. 2021-08-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-08-04. 
  4. Volby do zastupitelstev obcí, Jmenné seznamy, Výběr: všichni platní kandidáti dle poř. čísla, Zastupitelstvo statutárního města, Kraj: Olomoucký kraj, Okres: Olomouc, Obec: Olomouc, Kandidátní listina: PIRÁTI A STAROSTOVÉ [online]. Český statistický úřad, 2018 [cit. 2021-08-04]. Dostupné online. 
  5. Naši lidé pro vaši budoucnost, Olomoucký kraj [online]. Piráti a Starostové, 2021 [cit. 2021-08-04]. Dostupné online. 
  6. Trojkoalice, která povede Olomouc, připravuje koaliční smlouvu a ladí programové prohlášení. Olomouc.eu, oficiální informační portál [online]. [cit. 2022-10-05]. Dostupné online.