Viktor Černov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Viktor Michajlovič Černov
Viktor Černov
Viktor Černov
Narození7. prosince 1873[1]
Chvalynsk[1], Ruské impériumRuské impérium Ruské impérium
Úmrtí15. dubna 1952
New York, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Povolánípolitik, novinář, spisovatel, filosof
Významná dílaZápisky socialistického revolucionáře
Konstruktivní socialismus
Politická příslušnostStrana socialistů-revolucionářů
People's Rights Party
Socialist League of the New East
VlivyNikolaj Dobroljubov, Nikolaj Michajlovskij, Tomáš Garrigue Masaryk
Web oficiální stránka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Viktor Michajlovič Černov (rusky Ви́ктор Миха́йлович Черно́в; 25. listopadujul./ 7. prosince 1873greg., Chvalynsk[1], Ruské impérium15. dubna 1952, New York, USA) byl ruský revolucionář, politik, spisovatel, žurnalista, filosof a spoluzakladatel strany socialistů-revolucionářů.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Viktor Černov se narodil ve Chvalynsku v rodině úředníka. Poměrně brzy zemřela jeho matka. Studoval na Saratovském gymnáziu a seznámil se s díly Nikolaje Dobroljubova a Nikolaje Michajlovského, které na něho měly velký vliv.

Na Moskevské univerzitě studoval Černov práva. Po roce 1890 se stal revolucionářem. Na univerzitě propagoval marxismus a díla Tolstého a Dostojevského.

Revolucionář[editovat | editovat zdroj]

Na začátku roku 1890 přistoupil Černov k narodnikům, kde se setkal s Michajlovským a podporoval křesťanský socialismus.

V 1894 roce působil Černov v ilegální organizaci Národní právo, vedené revolucionářem a budoucím kolegou Markem Natansonem. Za účast v organizaci byl Černov zatčen a poslán do Petropavlovské pevnosti, kde strávil půl roku. Po propuštění byl poslán do rodného domova.

Viktor Černov

Roku 1895 odešel Černov do Tambova, kde propagoval své myšlenky v celé Tambovské oblasti. Roku 1899 odešel do Švýcarska.

Černov se v roce 1902 stal jeden ze zakládajících členů strany socialistů-revolucionářů. Tentýž rok se stal editorem novin Revoluční Rusko.

Do Ruska se vrátil roku 1905 po neúspěšné revoluci. Ve druhých volbách do Dumy Černov vyhrál a stal se vůdcem eserů.

Revoluce a emigrace[editovat | editovat zdroj]

Po únorové revoluci byl Černov ministrem zemědělství v prozatímní Kerenského vládě. Ve volbách v ústavodárném shromáždění strany Eserů obdržel většinu hlasů, mnozí byli dokonce přesvědčeni, že Černov se stane novým předsedou vlády.

V roce 1918 začal Černov bojovat s bolševiky. Roku 1920 emigroval a postupně žil v Estonsku a Německu. V letech 19211939 pobýval v Československu, kde se spřátelil s Masarykem a Benešem. V ČSR se začal živit jako spisovatel a kritik SSSR.

Těsně před příchodem německých vojsk do Prahy odešel Černov do Paříže. Odtud odjel roku 1940 na ostrov Oléron, a potom do Portugalska, odkud roku 1941 emigroval do USA. Usadil se v New Yorku, kde také 15. dubna 1952 zemřel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Даже Британская энциклопедия говорила неправду. Саратовские вести. 23. 10. 1998. Dostupné online [cit. 2016-9-12]. (rusky)  Archivováno 10. 8. 2016 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]