Victoria Embankment

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Victoria Embankment
Umístění
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
MěstoLondýn
ObvodCity, Westminster
Poloha
Napojené uliceNorthumberland Avenue, Upper Thames Street, Bridge Street, Westminster Bridge, Blackfriars Bridge, Temple Place, Horse Guards Avenue, Derby Gate, New Bridge Street, Middle Temple Lane, Carmelite Street, Savoy Place, Savoy Street, John Carpenter Street a Temple Avenue
Historie
Pojmenováno poViktorie Britská
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Victoria Embankment je částí nábřeží Temže. Je dopravní tepnou podél severního nábřeží Temže v Londýně. Prochází dvěma londýnskými obvody – City a Westminsterem.

Victoria Embankment bylo postavena na popud Metropolitan Board of Works a byla dokončena roku 1870 pod vedením Josepha Bazalgetta. Hlavním záměrem bylo vybudování moderního kanalizačního systému Londýna a odlehčení dopravního zatížení ulic Strand a Fleet Street.

Projekt zahrnoval rozšíření prostoru pozemní komunikace v oblasti nábřeží a tím i zúžení řeky Temže. Stavební práce si vyžádaly odkup a demolici mnoha budov v okolí řeky. Součástí projektu bylo vybudování podzemního tunelu pro trasu metra – District Line. Na nábřeží byly navíc zřízeny dva veřejně přístupné parky – jeden poblíž vládních budov na Whitehallu a druhý mezi Hungerford Bridge a Waterloo Bridge. V parcích se nachází mnoho soch, mimo jiné i socha Josepha Bazalgetta.

Victoria Embankment (část A3211) vede od Waterloo Bridge na sever od Westminsterského paláce, podél řeky Temže kolem Hungerford Bridge, Waterloo Bridge a končí u Blackfriars Bridge.

Mezi významné stavby nacházející se podél nábřeží patří Kleopatřin obeliskžulový obelisk pocházející ze starověkého Egypta a Somerset House – rozáshlá budova v níž sídlí různé umělecké instituce.

Stanice metra podél Victoria Embankment – Westminster, Embankment, Charing Cross, Temple a Blackfriars.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]