Victor Skrebneski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Victor Skrebneski
Narození17. prosince 1929
Chicago
Úmrtí4. dubna 2020 (ve věku 90 let)
Chicago
Příčina úmrtírakovina
Alma materIllinois Institute of Technology
School of the Art Institute of Chicago
Povolánífotograf a módní fotograf
OceněníCena Lucie (2013)
Webová stránkaskrebneskiphotographs.com
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Victor Skrebneski (17. prosince 1929 Chicago4. dubna 2020[1]) byl americký fotograf narozený v Chicagu rodičům polského a ruského původu. V roce 1943 studoval na School of Art Institute of Chicago a v letech 1947–1949 navštěvoval technologický institut v Illinois. V roce 1952 založil vlastní studio v Chicagu. Umělecký institut v Chicagu uskutečnil výstavu jeho děl v roce 1969.[2]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Victor Skrebneski je nejznámější svými módními fotografiemi a prací pro reklamní kampaně jednotlivých kosmetických produktů, vůní a péče o pleť společnosti Estee Lauder, Inc., a to zejména jeho patnáct roků spolupráce (1970–1985) s modelkou Karen Grahamovou, se kterou vytvořil portfolio marketingové kampaně známé jako „Estee Lauder Woman“. Dlouhá životnost a formát této kampaně ji činí jedinečným v anketách marketingu. Pokaždé jiný portrét Karen Grahamové byl každý měsíc umisťován do prestižních módních časopisů zobrazujících prvek v idealizovaném životě „The Estee Lauder Woman“, často fotografovaný černobíle, neobvyklé médium pro kosmetiku, vůni a produktové řady pro péči o pleť, které se běžně spoléhaly na vizuální dopad barevné fotografie. Během práce na tomto tématu vytvořili přibližně sto osmdesát portrétů Grahamové, každý pozoruhodně individuální, ale vysoce rozpoznatelný. Lze uvést, že to byl úspěch, kterého dosáhlo jen málo fotografů nebo propagačních agentur. Jejich spolupráce byla přátelsky ukončena, když Karen Graham odešla z modelingové profese.

Pan Skrebneski také fotografoval různé celebrity, mezi které patřily například Cindy Crawford (pořídil její první pozoruhodné fotografie), Oprah Winfreyová, Audrey Hepburnová, Diana Rossová, Hubert de Givenchy, Pavlína Pořízková, Diahann Carroll nebo François Truffaut.[3] Vytvořil řadu dalších reklamních kampaní. Ikonické černobílé Skrebneskiho plakáty pořízené pro Mezinárodní filmový festival v Chicagu často zobrazovaly nahé modelky a v průběhu let se staly předměty sběratelského zájmu.

Victor Skrebneski zemřel na rakovinu 4. dubna 2020 ve věku 90 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Victor Skrebneski na anglické Wikipedii.

  1. Victor Skrebneski, Chicago’s photographer to the stars, dies at 90. chicago.suntimes.com [online]. [cit. 2020-04-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-04-05. 
  2. The Art Institute of Chicago, „Skrebneski,“ (1969, Ridge Press).
  3. City of Chicago : Fifth Star Bios - Victor Skrebneski [online]. Chicago Department of Cultural Affairs and Special Events, 2016 [cit. 2019-06-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-05-16. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]