Vertikutace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mechanický vertikutátor
Elektrický vertikutátor

Vertikutace znamená prořezávání trávníku.

Používá se na odstranění zplstnatělých zbytků trávy, plevelů a mechů a zároveň na prořezání vrchní vrstvy půdy. Tím se zlepší příjem vzduchu, živin i vláhy a díky tomu probíhá hlubší a bohatší prokořenění trav. Zároveň dochází i k přesekání travních výběžků, čímž se podpoří tvorba nových výhonků a trávník se tak zmlazuje. Vertikutace omezuje i růst dvouděložných plevelů, zejména těch s listovými růžicemi.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Slovo „vertikutace“ pochází z anglického spojení vertical cut (svislý řez). V praxi se používá někdy termín vertikulace (slovensky „vertikulácia“) nejasného původu, ale správnost z jazykového hlediska záleží na ustálení způsobu používání slova.[1]

Čím vertikutovat[editovat | editovat zdroj]

Na trávníky do 200 m2 stačí speciální vertikutační hrábě, na větší plochy je kvůli pracnosti lepší použít mechanický nebo motorový vertikutátor.

Jak na to[editovat | editovat zdroj]

Nejdřív trávník velmi nakrátko posekat a potom prořezat do hloubky asi 3 mm, a to jednou příčně a jednou podélně, aby se travní plsť i vrchní vrstva půdy intenzivně rozřezala. Veškerá vybraná plsť musí být sebrána. Po vertikutaci je třeba vydatně zalévat, aby trávník nezasychal. Dále je důležité trávník pohnojit (aby rychle dorostl a zesílil), na více poškozená místa je vhodné dosít travní semeno.

Kdy vertikutovat[editovat | editovat zdroj]

Provádí se na jaře (na přelomu března/dubna) nebo na podzim (na přelomu srpna/září). Půda by měla být při vertikutaci suchá (z mokré půdy by se tráva vytrhávala), ale ne přeschlá (kvůli prašnosti).

S vertikutací souvisí aerifikace neboli provzdušnění. Vertikutátory totiž mohou obsahovat i válec opatřený hroty, který slouží na provzdušňování.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]